Remek számok a Raiffeisentől

Vágólapra másolva!
Kedvező eredményekről számolt be ma reggel a Raiffeisen Bank, egyedül a várttól valamelyest elmaradó nettó kamatbevétel ront a képen. A javuló eredmények ellenére a bank nincs még kint a gödörből, és a tőkeemelés lehetőségét sem vetetette el a menedzsment. Ezzel együtt pozitív lehet a piaci reakció, feltéve, hogy a távozó vezérigazgató körüli turbulenciák nem zavarnak be a képbe.
Vágólapra másolva!

Frissítés: fél órával a nyitás után a Raiffeisen csak mérsékelt, 0,55 százalékos emelkedést mutat, a 26,7 eurós árfolyammal így még nem tudott átszökkenni az 50 napos mozgóátlagon a részvény.

A várakozásoknál magasabb nettó profitról számolt be a Raiffeisen a ma reggel közzétett gyorsjelentésében, és a bevételi soroktól eltekintve szinte minden egyéb lényeges eredménymutatóban is sikerült túlszárnyalni az elemzői prognózisokat. A gyorsjelentés alapvetően pozitív reakciót válthat ki a piacon, dacára annak, hogy éves összevetésben 71 százalékkal esett vissza a bank nettó profitja.

A bankokra leselkedő kockázatok között kiemelt figyelem övezi a nem teljesítő hiteleket, ezek aránya pedig nem nőtt tovább a Raiffeisen hitelportfóliójában. Igaz, nem is csökkent, a ráta jelenleg 9,9 százalékon áll az egy évvel korábbi 9,8 százalékkal szemben. A hitelportfólió romlásának lassulásával a céltartalékolás is kedvezőbben alakult a várakozásoknál, az elemzők által prognosztizált 244 millió euró helyett csak 220 millió eurót kellett a negyedévben elkülönítenie a banknak.

Óvatos optimizmus kockázatokkal

A kedvező gyorsjelentés ellenére a bank nincs kint teljesen a vízből. A Raiffeisen tőkehelyzete nem javult érdemben, az úgynevezett Core Tier 1 ráta 10,6 százalékon állt a negyedév végén, míg egy évvel korábban 10,7 százalék volt a mutató. A bank menedzsmentje a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában továbbra sem zárta ki a tőkeemelés lehetőségét, ami a jelenlegi részvényesek számára nem feltétlenül jó hír, hiszen ugyan a bank új tőkéhez juthat, a meglévő tulajdonosok részesedése ugyanakkor "hígul".

A menezsdment mindezekkel együtt óvatosan optimista üzeneteket fogalamzott meg a befektetők számára. A Raiffeisen 2013 második felére lassú javulást vár a gazdasági környezetben, ennek megfelelően egyfelől a nettó kamatmarzs stabilan tartását célozza a bank, másfelől pedig a hitelezési tevékenységét is valamelyest élénkíti a tervek szerint, és az év egészét tekintve tetszetős eredményekre számat. A kockázati költségek (céltartalékolás) terén viszont tavalyihoz hasonló terhekre számít Herbert Stepic, a Raiffeisen leköszönő vezére. Kirobbanó növekedésről tehát szó sincs.

Az elmúlt napokban a Raiffeisen körül kevésbé a pénzügyi eredményekre, mintsem a vezérigazgató körül dagadó botrányra koncentrált a közvélemény. Herbert Stepic különféle offshore számlái miatt indult vizsgálat, és feltehetően ennek hatására nyújtotta be lemondását. A vezér utódja viszont akár már a napokban meglehet.

Figyelemre érdemes a technikai kép

A bank tőkeproblémái és az év elején közzétett profitwarningja az árfolyam alakulására is alaposan rányomta a bélyegét, de az áprilisi mélypont után mintha megpróbált volna talpra állni a részvény. A rövid távú csökkenő trendet sikerült is megtörni valamelyest, de mivel az elmúlt napokba Herbert Stepic távozása borzolta az idegeket, nem tudott a részvény megkapaszkodni az 50 napos mozgóátlag felett.

A tartós trendfordulóhoz az kellene, hogy a részvény már ne essen újabb mélypontra, sőt, lehetőleg a 26 eurós szint alá se nézzen be az előttünk álló napokban. Ha valóban kedvezően fogadja a piac a gyorsjelentést, akkor erre jó esély is nyílhat, és ismét megpróbálkozhat a mozgóátlag legyűrésével, ami akár a 30 euró közelében húzódó 200 napos mozgóátlagig is megnyithatja az utat. Ezek alapján érdemes figyelni a részvény mozgását, nem elfeledve, hogy egy esetleges tőkeemelés átrajzolhatja a képet (bár ha valóban emelkedő pályára áll a részvény, az azt jelentheti, hogy a piac elkezdi kiárazni a tőkeemelés kockázatát).

A Raiffeisen árfolyama (euró)