Magyar fordulatot jósol a nagybank

Vágólapra másolva!
Optimistább hangot üt meg Magyarországgal kapcsolatban a JP Morgan. A befektetési bank legfrissebb elemzése szerint az irányadó ráta év végéig 3,25 százalékig csökkenhet, miközben a gazdaság 0,5 százalékkal növekedhet. Ennyire alacsony alapkamatot a Bloomberg adatbázisa szerint egyetlen elemző sem vár, ráadásul a növekedési prognózis is nagy fordulatot tükröz a bankház korábbi, 0,2 százalékos recesszióra vonatkozó várakozásához képest. A makrogazdasági kilátások korábbinál kedvezőbb megítélése a hazai részvények számára is lehetőségeket teremthetnek.
Vágólapra másolva!

Év végéig 3,25 százalékra csökkenő jegybanki alapkamatot prognosztizál a JP Morgan. Ez sokkal optimistább álláspontot tükröz a korábbi 4 százalékos várakozáshoz képest, ráadásul a Bloomberg adatbázisa szerint ez a legalacsonyabb prognózisnak számít jelenleg. A jegybanki ráta jelentős csökkenését a forint árfolyama sem fogja megszenvedni, hiszen az a 290-es szintek közelében tartózkodhat majd a bankház szerint.

A JP Morgan a növekedési kilátásokkal kapcsolatban is derűlátóbb, hiszen már nem 0,2 százalékos recessziót, hanem 0,5 százalékos növekedést jósol az idei évre. Ezzel együtt nő annak az esélye, hogy az ország végre tényleg kikerülhessen az ellene már évek óta folyamatban levő túlzottdeficit-eljárás alól a nyári hónapokban.

A magyar makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatos mérsékelt optimizmus, vagyis a korábbi igen pesszimnista várakozások enyhülése a hazai eszközárakra is jótékony hatást gyakorolhat. Bár kockázati tényezőkből még mindig akad bőven, amennyiben a hozamvadászat tovább zajlik a világban a kockázatvállalási kedv erősödése mellett, az előbb-utóbb a magyar részvénypiac malmára hajthatja a vizet.

A BUX index alakulása (pontban)