Nevetségesen kevés adót fizet az Amazon

Vágólapra másolva!
Az Amazon brit leányvállalata mindössze 3,2 millió font adót fizetett 2012-ben, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságból származó összforgalma meghaladta a 4 milliárd fontot. Habár a cég könyveiben ennél jóval kisebb árbevétel szerepel, az Amazon csoporton belüli céges tranzakciók következtében valójában sokkal nagyobb a szám.
Vágólapra másolva!

Minimális adót fizet az Amazon Nagy-Britanniában

Alig fizet társasági adót az Amazon Nagy-Britanniában, derül ki a cég könyveiből. A brit Amazon 320 millió font bevételt mutatott ki 2012-re vonatkozóan, habár jövedelme ettől jóval nagyobb volt. Méghozzá a más országokban bejegyzett, de szintén a Csoporthoz tartozó társaságoknak nyújtott különféle szolgáltatásokból származó bevételek miatt.

A hatóságoknak benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy a brit árbevétel 4,2 milliárd font volt valójában. 2011-ben kevesebb mint 2 millió font, míg tavaly 2,5 millió font adó terhelte a vállalatot Nagy-Britanniában, azonban lehet, hogy még ezek az összegek sem folytak be a közös kasszába.

A teljes Amazon-csoport a tavalyi évben igen magas adót fizetett az adózás előtti eredményéhez képest, amit azzal lehet talán magyarázni, hogy a vállalatnak lehetősége van a halasztott adózásra és lehet, hogy az évek során felhalmozódott összegeket ekkor kellett kifizetnie.

Forrás: [origo]

Ugyanis az Amazon csoporton belül több társaság is veszteséges volt, és lehetséges, hogy ennek köszönhetően sikerült úgy átcsoportosítani a jövedelmeket, hogy ne kelljen még ezt az összeget sem megfizetni. Hiszen tudva lévő, hogy veszteséges működés után nem kell adót fizetni és egy multicég, ami rengeteg leányvállalattal rendelkezik, a csoporton belül oda irányíthatja át a bevételeket (persze a szabályok betartásával) ahol az kedvezőbben - vagy egyáltalán nem - adózik.

Az Amazon esetében ez úgy működhet, legalábbis a Guardian állításai szerint, hogy a brit értékesítések egy részét a luxemburgi lányán keresztül bonyolítja le a társaság, hiszen a miniállamban hagyományosan nullához közeli a fizetendő társasági adó a különféle kedvezményeknek köszönhetően.

Szabályozni kellene az e-kereskedelmet

Azok után terelődött a figyelem az Amazonra, hogy korábban már az Apple-ről és Google-ről is kiderült, hogy csak minimális mértékben járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annak ellenére, hogy tetemes profitot érnek el az Egyesült Királyságban.

A kormánynak mindenképpen meg kell találnia a módot, hogy változtasson az elektronikus kereskedelemre vonatkozó adózási szabályokon, nyilatkozta John Hemming az angol liberális demokraták parlamenti képviselője a Reutersnek.