Orbán: Túl sok a szociális juttatás

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a világnépesség 8 százaléka él csak Európában, de a világon kifizetett összes szociális juttatás felét itt folyósítják, ez a rendszer pedig fenntarthatatlan.
Vágólapra másolva!

Európa jelenlegi problémáinak jellemző vonása a gyengülő versenyképesség - állapítja meg Orbán Viktor a Euromoney májusi kiadásának Magyarországról összeállított ismertetőjében. A miniszterelnök a Londonban szerkesztett nemzetközi gazdasági-pénzügyi folyóirat mellékletében kifejti: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát Európában folyósítják.

Ki fogja finanszírozni ezt a modellt? - teszi fel a kérdést Orbán Viktor, megállapítva: egyértelmű, hogy Európa egyedül nem képes ennek a finanszírozására. A miniszterelnök szerint Európa ereje és világgazdasági, kereskedelmi befolyása néhány év leforgása alatt jelentősen csökkent, és ez valószínűleg megfordíthatatlan; ezen a helyzeten még reformokkal sem lehet segíteni.

Orbán Viktor szerint a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy a reform nem elégséges; ehelyett a gazdasági és a szociális rendszer megújítására van szükség. A kormányfő ismerteti írásában a Magyarországon végrehajtott változtatásokat, kiemelve, hogy a jóléti állam helyébe - amely szavai szerint Európa-szerte bajban van - munkaalapú állam épült ki.

A végéhez közeledő átalakulási folyamat révén Magyarország jó helyzetbe került ahhoz, hogy a világgazdaság egyik legversenyképesebb országává váljék a jövőben - írta a Euromoney mellékletében Orbán Viktor.