Fitch: Stagnálni fog idén a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Nem számol magyar gazdasági növekedéssel a Fitch hitelminősítő idén, elsősorban a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében szükséges kiigazító lépések, valamint a főbb exportpartnerek továbbra is bizonytalan gazdasági kilátásai miatt. Matteo Napolitano, a hitelminősítő Magyarországért felelős szakembere szerint a magyar kormány kiszámíthatóbb gazdasági környezet megteremtésével, és struktúrális reformokkal segíthetné elő a GDP-bővülését.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratingsnél nem számítanak gazdasági növekedésre Magyarországon idén, míg 2014-ben másfél százalékos bővülést prognosztizálnak - mondta el a hitelminősítő Magyarországért felelős szakembere a Napi Gazdaságnak. Matteo Napolitano szerint a fő exportpartnerek bizonytalan gazdasági kilátásai, valamint a kormány szűkösebb mozgástere egyaránt nehezíti a hazai növekedés beindulását.

Forrás: [origo]

A kormánynak ugyanis további kiigazításokat kell végrehajtania ahhoz, hogy hazánk nyártól kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A szükséges intézkedéseket a Fitch várakozásainak megfelelően Varga Mihály nemzetgadasági miniszter be is jelentette pénteken, melynek keretében zárolnak az idei költségvetési fejezetekben, leállítanak folyó állami beruházásokat, és ha mindez nem elegendő, a harmadik körben a vállalati különadók is emelkedhetnek. A szakember szerint fennállhat annak a veszélye, hogy Brüsszel fenntartja a túlzottdeficit-eljárást.

Napolitano úgy véli, a magyar vezetés struktúrális reformokkal, és a vállalatok működési környezetének javításával segíthetné a gazdasági növekedést. Az interjúból kiderült, hogy a Fitch-nél pozitívan ítélik meg a Széll Kálmán tervet és annak frissített változatait, azonban a jövő évi választásokkal lassulhat azok megvalósítása. Az MNB növekedés ösztönző programjától viszont nem várnak számottevő hatásokat a beruházásokra nézve, azonban a pontos hatásokat egyelőre bizonytalanok - írja a Napi Gazdaság.

A szakember szerint elsősorban a magyar államadósság gyorsebb leépítéséhez vezető fiskális konszolidációra, valamint az állam külföldi devizában fennálló adósságainak további csökkentésére lenne szükség ahhoz, hogy javulhasson Magyarország adósbesorolása. Ezen kívül a magyar gazdasági növekedés középtávú kilátásainak javulása, a hitelminősítő által vártnál gyorsabb GDP-bővülés, valamint stabilabb gazdaságpolitika, és az üzleti környezet javulása lenne szükségszerű a felminősítéshez.

Napolitano továbbá kiemelte, Magyarország számára a legnagyobb kockázat, hogy az eurózóna kilábalása nem a várt szerint megy végbe, valamint, hogy a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága tovább veszélyezteti a befektetői hangulatot, rontja a belső kereslet javulását, ezáltal a hosszú távú növekedési kilátások is rosszabbak lehetnek.