Ezeket a ruhákat veszik az amerikaiak

2013.05.11. 17:42

Szinte megkérdőjelezhetetlenül emelkednek az amerikai tőzsdén forgó ruhacégek papírjai. Van köztük történelmi csúcson mozgó is, de a többiek is erőtől duzzadnak, sokan kitörés közelében tartózkodnak.

RALPH LAUREN (NYSE): Történelmi csúcsot ütött

Történelmi csúcsot ütött a Ralph Lauren árfolyama az utóbbi napokban, a menetelés előtt pedig egyelőre csak a 123,6-os Fibonacci 192,2 dollárnál, valamint a 138,2-es Fibonacci 198,7 dollárnál lehet akadály. Az MACD indikátor vételi jelzése erősítheti az árfolyam felfelé történő elmozdulását.

Ha mégsem sikerülne tartósan a korábbi csúcs felett ragadni, akkor a 171 dolláros szintet lehet érdemes figyelni, ahol az 50 napos mozgóátlag és a 76,4-es Fibonacci szint húzódik. A 61,8-as Fibonacci 164 dollárnál szintén fontos támasz lehet, ha a 171 dolláros szint elesne.

A Ralph Lauren árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

GILDAN ACTIVEWEAR (NYSE): Fegyelmezetten emelkedik

Egy hónapok óta tartó emelkedő sávban halad az északi irány felé a Gildan Activewear árfolyama. A részvény a legutóbbi megugrását az 50 napos mozgóátlagról indította és jelenleg a sáv felső széléhez közeledik, ami miatt nem árt az óvatosság. Az RSI emelkedő trendje és az MACD vételi szignálja pozitívumnak tekinthető.

Ha a sáv tetejéről lefordulna a papír, akkor 40,5 dollárnál látható az első támaszszint. Ennek törése esetén 39,3 dollárnál az 50 napos mozgóátlag lehet menedék, majd az emelkedő sáv alja. A 38 dolláros támasz törése esetén akár a 200 napos mozgóátlag is célpont lehet.

A Gildan Activewear árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

VF CORP. (NYSE): Kúszik felfelé

Egy szűk sávban emelkedik erőteljesen a VF Corp. árfolyama. A részvény történelmi csúcson mozog és egyre közelebb jár a sáv tetejéhez. Ha tartani tudja a tempót a papír, akkor a 200 dolláros szint lehet a következő komoly lélektani akadály. Az MACD vételi szignálja pozitívum.

Ha kifáradna a részvény és esni kezdene, akkor a 175 dolláros szint és az emelkedő sáv alsó része lehet fontos támasz. Ha az törik, akkor 168,5 dollárnál az 50 napos mozgóátlag funkcionálhat menedékként. Mélyebb zakó esetén pedig 166 dollárnál látható segítség.

A VF Corp árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8  százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.