Felfedte lapjait Matolcsy, ugrott a forint

Vágólapra másolva!
Matolcsy György jegybankelnök, Balogh Ádám alelnök és Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója ma délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatta be az MNB korábban bejelentett növekedés ösztönző hitelprogramjának részleteit. Az elmondottakból többek között kiderült, hogy a jegybank elsősorban a kisebb bankokat kívánja helyzetbe hozni. A forint nagyobbat ugrott a részletek ismertetése alatt, és az euróval szembeni árfolyama újra 300 alá került. Az OTP is erősödött, az ÁKK aukciója viszont felemásan sikerült.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György a sajtótájékoztatón közölte, hogy a monetáris tanács kidolgozta az április elején bejelentett Növekedési Hitel Program (NHP) részleteit, melynek során többek között figyelembe vették az eurózóna lassú gazdasági növekedését. A bankokkal egyeztetve az alábbi kérdésekben állapodtak meg:

1. Az egyedi hitelek felső korlátját 3 milliárd forintra emelik a bankok kérésére, míg a legkisebb összeg 3 millió forint lehet. Az eredeti tervekben 3 és 400 millió forint közötti hitelek nyújtásáról volt szó.

2. A kamatkülönbözet és a garanciadíj maximum 2,5 százalék lehet, mivel a bankok jelezték, a korábban tervezett 2 százalékos kamatmarzshoz állami garanciavállalás szükséges, így összesen 2,5 százalékos felárat hagytak jóvá - írja az Origo.hu.

3. Ezen túl nagy valószínűséggel a helyi érdekeltséggel nem rendelkező bankok számára nem teszik lehetővé az MNB kéthetes kötvényeinek vásárlását, de ebben a kérdésben még nem született végleges döntés. A jegybankelnök szerint csak azoktól fognak betéti formában elfogadni a forrást, akik Magyarországon pénzügyi tevékenységet végeznek, így azok a társaságok, melyek nem felelnek meg ennek a kritériumnak, vélhetően ki fognak szorulni ebből a lehetőségből.

Matolcsy megerősítette Gyuris Dániel, a Magyar bankszövetség alelnökének korábbi szavait, vagyis a program június elsejétől indulhat el, és a magyar bankszektor legalább kétharmada vehet majd részt benne.

Nagy Márton ügyvezető igazgató szerint azok a bankok, melyek igénybe veszik a program lehetőségeit, legalább a meglévő kkv-hitelállományuk 5 százalékában kell részt venniük benne. Ezután a kártyaleosztásos módszert fogják alkalmazni, vagyis a kisebb igényektől haladnak a nagyobb felé, amíg a keret összege lehetővé teszi. Az elsődleges cél, hogy a kisebb bankok előnybe kerüljenek, mivel az utóbbi időben ők azok, akik növelni tudták a kis és közepes vállalkozásoknak nyújtott hiteleik állományát.

Balog Ádám, az MNB alelnök közölte, maximum 10 éves futamidejű hiteleket lehet majd nyújtani a refinanszírozás keretében. A kamatkülönbözet és a garanciadíj arányát a pénzintézetek szabadon dönthetik el, természetesen a 2,5 százalékos küszöbön belül. Balog elmondása szerint az alacsonyabb törlesztőteher és az új hitelkihelyezés pozitív a magar gazdaság számára. A refinanszírozási program részleteiről május 8-án, és 15-én tájékoztatják a hitelintézeteket.

Matolcsy György a program részleteinek ismertetése után kijelentette, a jegybank továbbra is konzervatív és felelős politikát fog folytatni. Szerinte a Bank of England hasonló, növekedés ösztönző programjának meghosszabbítása azt jelzi, hogy értelmes folytatni azt. Matolcsy közölte, az MNB folyamatos, hónapról hónapra történő felülvizsgálat mellett fogja végrehajtani a programot.

Nagyot ugrott a forint

A forint nagyobb erősödésnek indult a sajtótájékoztató alatt, és az euróval szembeni árfolyama a 300 feletti szintekről hirtelen 299-ig ugrott.

EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Az OTP is pozitívan reagált, és 1,7 százalék körüli pluszba lendült.

OTP napi árfolyama

Forrás: [origo]

A sajtótájékoztatóval párhuzamosan az ÁKK is megtartotta szokásos kötvényaukcióját, melyen a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyekből a meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 56 milliárdnyi ajánlat érkezett. Az alacsonyabb érdeklődést látva 40 milliárdra csökkentette a vételre elfogadott mennyiséget az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam 4,27 százalékon alakult, ami 1 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 6 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Az alacsonyabb érdeklődésben az játszhatott szerepet, hogy a befektetők inkább kivárhattak a növekedési hitelprogram részleteinek kikristályosodása előtt.

Forrás: [origo]