Vágólapra másolva!
Kellemes hangulat uralja a világ tőkepiacait, ami sokat segít abban, hogy a forint árfolyama is erősödésnek vehette az irányt a délelőtti órákban. A hazai fizetőeszköz már napok óta folyamatosan gyengült, így a mai korrekció már nagyon időszerű volt. Annak köszönhetően a 300 forint/euró feletti tartományból az árfolyama mostanra egészen a 299,5-ös szinteket is megközelítette, ahol technikai értelemben véve fontos támaszok húzódnak. Ha kitartana a jó hangulat, és sikerülne legyűrni ezt a szintet, úgy a forint akár tovább is erősödhetne, persze sok múlik majd a héten esedékes számos fontos makrogazdasági eseményen is.
Vágólapra másolva!

14:13

A forint folytatja erősödését, és az euróval szembeni árfolyama már 297,7 alatt is megfordult, ahonnan visszafordult, és jelenleg 298,2 körül mozog. További fejlemény, hogy Matolcsy György kedden 11 órakor fogja bemutatni a Növekedési Hitel Program részleteit.

Forrás: [origo]

11:40

A reggeli órákban még a 302 forint/eurós szinteken tartózkodott a hazai fizetőeszköz, azonban onnan meredek erősödés bontakozott ki a délelőtti órákban. Látszólag nem magyarspecifikus tényezőknek köszönhetjük a lendületet, sokkal inkább annak, hogy jó a hangulat a világ tőkepiacain. Ha ugyanis a befektetők jó hangulatban vannak, akkor a kockázatosabb eszközöket is hajlandóak megvásárolni, amilyen például a forint, illetve a forintban denominált eszközök.

Az európai tőzsdék annak ellenére emelkednek, hogy az eurózónából várakozásoknál gyengébb fogyasztói bizalmi index érkezett. Sikerült ezen átsiklani, amiben talán az is segített, hogy hosszú hónapok várakozását követően végre felállt a nagykoalíciós olasz kormány, Enrico Letta miniszterelnök ma kér majd bizalmi szavazást a parlamentben. Egy vasárnapi interjúja szerint az új gazdasági miniszter adócsökkentésekkel és a költségvetési kiadások lefaragásával szeretné a gazdaság növekedését támogatni, ami szerinte az átalakításoknak köszönhetően a bizalom növekedéséhez és a kötvényhozamok csökkenéséhez fog vezetni. Bár biztató hangok ezek, a Moody's eközben arra figyelmeztet, hogy bár a rövid távú krízist sikerülhet elkerülni, az olaszoknak a későbbiekben külső mentőcsomagra lehet majd szükségük.

A forint árfolyamára nem gyakorolt különösebb hatást Matolcsy György, levélben adott válasza egy képviselői kérdésre, mely szerint kivételes esetben a jegybank kész beavatkozni az állampapírpiacon. Gazdaságpolitikai vezetők szájából korábban már hangzottak el ilyen jellegű kijelentések (a piaci szereplők várakozásaiba is beépült, hogy a jegybank akár eszközvásárlásokat is végrehajthat), így ez eddig nem érte meglepetésként a befektetőket.

A nagy erősödésnek köszönhetően ráadásul a forint árfolyama technikailag is fontos szinteket ért el. Egy támaszszint és az 50 napos mozgóátlag is a 300-as értéknél húzódik, amit eddig úgy tűnik sikerülhet áttörnie az árfolyamnak. Amennyiben valóban így lesz, úgy ismét megnyílhat a tér a 295-ös szintek előtt, persze annak eléréséhez számos buktatót kell még a héten sikeresen venni. Miközben a vállalatok első negyedéves eredményeire figyel mindenki, szerdán az amerikai jegybank kamatdöntő ülése, csütörtökön pedig az európaié borzolhatja a kedélyeket.

Nem beszélve persze a pénteki átfogó amerikai munkaerőpiaci adatról, mellyel párhuzamosan a Bizottság is közzéteszi a legfrissebb, Magyarországra vonatkozó prognózisait. Sok múlhat a számokon, hiszen a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésünkkel kapcsolatos döntésben azok nagy súllyal esnek majd latba.

A forint mai hirtelen erősödése nem véletlen. Napok óta folyamatos gyengülés mutatkozott, vagyis ennek egyfajta természetes korrekciójaként már érett az erősödés, amit talán az is segíthet, hogy a régióban például a cseh korona mozgásától élesen elvált a hazai fizetőeszköz. Fontos persze azt is látni, hogy a lengyel zlotyval együtt gyengültünk a napokban, és míg a forint ma sokat erősödött, addig a lengyelek erre - legalábbis egyelőre - nem képesek.

Forrás: [origo]