Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb előzetes kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index elrontotta a hangulatot a piacokon. A Shanghai Composite 2,1 százalékkal zuhan, de a legtöbb ázsiai tőzsde mínuszban tartózkodik. Az egyedüli kivétel az ausztrál parkett, amely 1 százalékkal emelkedik.Amerikában tegnap a kereskedés végére a pozitív tartományba kapaszkodtak az indexek, pedig nyitást követően még lefelé vették az irányt a csalódást keltő használtlakás értékesítési adatokra. Ma további fontos makroadatok érkeznek a tengerentúlról, többek között a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex áprilisi értéke és az újlakás értékesítések márciusi alakulása. Emellett érkezik több vállalati gyorsjelentés is, ma jelent például az Apple vagy az AT&T is.A határidős indexek alapján pluszban kezdhetnek az európai tőzsdék is. A kontinensről is jönnek áprilisi feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index adatok.
Vágólapra másolva!

A kínai makroadat miatt borúsak a befektetők

Az ázsiai piacok legtöbbje lefelé vette az irányt, a Shanghai Composite 2,1 százalékkal zuhan, miután csalódást keltő kínai feldolgozóipari adtok láttak ma napvilágot. Az HSBC által publikált előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzser index kéthavi mélypontjára zuhant, a márciusi érték 50,5 pont lett az elemzők által várt 51,5 pont helyett.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A legnagyobb mértékben az ingatlanhoz és építőiparhoz kapcsolódó vállalatok részvényei zuhannak, 5-6 százalék közötti mínuszt produkálva. A China Mobile ma tette közzé negyedéves számait, amelyben az erősödő verseny miatti profitnövekedés lassulásról számolt be. A cég részvényei 1 százalék feletti csökkenésben állnak.

A CMC Markets vezető piaci elemzője szerint továbbra is vannak a gazdaság további gyengülésével kapcsolatos aggodalmak, mivel a kormánynak komolyan meg kell küzdenie, hogy fenn tudja tartani a várt növekedést. AZ HSBC szakértője viszont azt várja a kínai kabinettől, hogy a hazai befektetések és fogyasztás ösztönzésével sikerül majd elérni a piac által várt gazdasági bővülést.

Forrás: [origo]

A japán Nikkei 0,3 százalékkal araszol lefelé, míg a jen is gyengül, a dollárral szembeni árfolyam 98,7-ig esett vissza a tegnapi 100 körüli szintről. A hongkongi Hang Seng 1 százalék feletti mínuszban áll, míg a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal megy lejjebb.

Az egyedüli kivétel az ausztrál tőzsde, ami 1 százalékkal emelkedik, pedig a Sydney-ben jegyzett bányatársaságok legnagyobb megrendelője Kína. Az ausztrál parkett legkomolyabb ugrását a Woodside Petroleum olajcég produkálta, csaknem 10 százalékos ugrással, miután a társaság rendkívuli osztalék kifizetését jelentette be. A kontinensen a pénzügyi szektor cégei is jól teljesítettek.

Az S&P/ASX 200 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Pluszba kapaszkodtak tegnap az amerikai indexek

A nyitás utáni még gyengülést mutattak az amerikai börzék tegnap, de nap végére le tudták dolgozni mínuszaikat a tőzsdeindexek. A Dow Jones lemaradó volt a 0,1 százalékos növekedésével, de a Nasdaq és az S&P 500 0,5-0,9 százalékos emelkedésre volt képes. A kereskedés elején a csalódást keltő lakáspiaci adatok rontották el a hangulatot, a használtlakás értékesítések 0,6 százalékot csökkentek havi szinten, holott az elemzők 0,4 százalékos bővülésre számítottak.

Forrás: [origo]

Tízből nyolc S&P 500 szektor tudott tegnap bővülni, az olaj és a gáz, valamint nyersanyag szektor képviselői voltak a legerősebbek. Az ipari vállalatok és az közmű cégek gyengén teljesítettek.

Forrás: [origo]

20 százalékot ugrott piaczárás után a gyorsjelentés miatt a Netflix. Az online stream-szolgáltatást nyújtó társaság mind árbevétel, mind EPS soron pozitív meglepetést okozott. Az amerikai piacon az előfizetők számát 2,03 millió fővel tudta növelni, míg a várt 1,8 millió fő volt, míg a nemzetközi felhasználók száma 1,02 millió fővel bővült. A második negyedév során 29,4-30,5 millió amerikai, míg 7,3-7,9 millió nemzetközi előfizetője lehet a cégnek.

Csak minimálisan tudott emelkedni a tegnap este jelentő Texas Instruments. A chipgyártó EPS és árbevétel soron is kellemes meglepetést tudott okozni, ráadásul a következő negyedévben 37-45 centes EPS-re számít, miközben a piac 38 centre, az árbevétel pedig 2,93-3,17 milliárd dollárra rúghat a várt 3,04 milliárd dollárral szemben. A társaság megerősítette éves célszámait is.

Pert nyert az Apple a Google ellen - számolt be a Bloomberg. A vád szerint az iPhone készülékekkel az Apple a Google-höz tartozó Motorola szabadalmát sértette meg. Már két éve pereskednek egymással a cégek, de egyelőre egyik sem tudott a másikra komoly csapást mérni.

Több mint 3,5 százalékot tudott emelkedni tegnap a Microsoft. A társaságban egy aktivista befektetési cég, a ValueAct Holdings komoly részesedést szerzett. A 60 millió részvény megszerzésével TOP20-as tulajdonossá lépett elő a cég.

Mozgalmas nap lesz gyorsjelentések szempontjából, 35 S&P 500 komponens jelent ma. Piacnyitás előtt például a United Technologies számol be előző negyedéves teljesítményéről, míg piaczárás után jön többek között az Apple és az AT&T gyorsjelentése.

A határidős indexek alapján pluszban nyithatnak az európai tőzsdék is. Fontosabb makroadatok érkeznek a kontinensről is, például az eurózónára és Németországra vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex értékek.