Lehet még kakaó az európai részvényekben

Vágólapra másolva!
Az európai részvénypiacok menetelésének nagy része jórészt mögöttünk van, azonban lehet még tere az erősödéseknek az előttünk álló hónapokban - vélik a Morgan Stanley elemzői. Többek között a jegybankok eszközvásárlási programjai továbbra is kedvező hátszelet biztosíthatnak a ralinak, és a hurráhangulat enyhülése az európai tőzsdéken jó előjel lehet a piacok számára. A szakértők viszont felhívják a figyelmet, hogy a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti befejezése kockázatot jelenthet, és az elmúlt két év tapasztalatai alapján a világgazdaság szezonálisan gyengébb tavaszi és kora nyári időszaka megakaszthatja az európai indexek emelkedését.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley elemzői szerint a második negyedévben mérsékelt ütemben, de folytatódhat az európai részvénypiacok emelkedése, noha az elmúlt hónapokban látható ralit valószínűleg már nem fogják megismételni az indexek.

A szakértők úgy vélik, hogy az európai tőzsdékre 2013 második negyedévében a következő tényezők lehetnek a legnagyobb hatással:

1. A Morgan Stanley elemzői szerint az amerikai részvénypiacokon megfigyelhető túlzott optimizmus, és a felfokozott befektetői hangulat akár egy közelgő korrekció előjele is lehet. A mutatók nagyobb menetelése arra utal, hogy a befektetők "televették" magukat részvényekkel az elmúlt hónapokban, így nemsokára az indexeket új csúcsukra hajtó vételi erő elfogyhat a piacokról, ami az árfolyamok csökkenéséhez vezethet.

Ezzel szemben Európában mérsékeltebb a hurráhangulat, az optimizmus is kissé alábbhagyott, ami teret biztosíthat a további emelkedéseknek. Az MSCI Europe esetében számított RSI érték a januári 70 pontos több éves csúcsról az átlagos, 52 pontos szintekig csúszott vissza. Tehát az RSI szerint az európai részvénypiacok koránt sem túlvettek. A túlzott emelkedésekre való pozícionáltságot mutatja, hogy az európai hedge fundok nettó vételi kitettsége továbbra is igen magas szinteken, öt éves csúcs közelében mozog, ami szintén óvatosságra intő jel.

Forrás: [origo]

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.



2. Az MS szerint a korábbihoz képest mérsékeltebb ütemben, de folytatódhat a tőke beáramlása a részvénypiacokra, ami az árazási szintek emelkedésével jár együtt. 2013 első negyedévében 60,2 milliárd dollárnyi plusz forrás került az amerikai részvénypiacra, ami 2007 óta a legnagyobb mértékű tőkebeáramlásnak felel meg. A következő hónapokban ekkora mértékű beáramlásra nem számít a bankház, azonban a beáramló tőke továbbra is kedvezően hathat az amerikai és európai tőzsdékre a második negyedévben.

Forrás: [origo]

Ezt arra a legvalószínűbb forgatókönyvre alapozzák, hogy a főbb jegybankok tovább folytatják a részvénypiaci ralit tápláló eszközvásárlási programjukat, ami továbbra is óriási likviditással láthatja el a piacokat.

Az MS szerint az jelenti az eslő számú kockázatot, ha a Fed idő előtt, még a második félévben felhagy a QE3-mal, ami a részvénypiaci menetelés végét is jelentheti.
Az utóbbi hetekben ugyanis egyre több jegybankár adott hangot a Fed eszközvásárlási program kockázatainak, amiből sokan azt a következtést szűrték le, hogy a piacok raliját tápláló monetáris ösztönző intézkedéseknek idő előtt vége lehet.

Ugyanakkor ennek kisebb az esélye, és a QE3 méretének csökkenése vagy megszüntetése csak 2014 elejétől lehet elképzelhető a Morgan Stanley szerint.

Forrás: [origo]

3. Az MSCI Europe 12 havi előretekintő P/E rátája közel 12-szeres értékére emelkedett az első negyedévben, onnan viszont eddig nem tudott feljebb kúszni. Az MSCI USA P/E rátájához viszonyítva pedig az európai részvények árfolyam-nyereség hányadosa közel három éves csúcsára ugrott, de még ennek ellenére is az európai részvények egységnyi nyereségéért még mindig kevesebbet kell fizetni, mint az amerikai papírok egységnyi profitjáért.

Az európai részvények a megemelkedett árazási szintek mellett is olcsóbbnak tekinthetők például a kötvényeknél, ugyanakkor a MS szerint a különböző értékeltségi mutatók indokolható emelkedése már jórészt mögöttünk van.

A bankház arra számít, hogy a P/E rátát különböző pozitív elemek (például a jegybankok eszközvásárlási programjai) 12,5-szörös értékéig hajthatják. Ez alapján pedig az európai részvények drágulása ebben a negyedévben még tovább folytatódhat.

Forrás: [origo]

P/E ráta: a legszélesebb körben használt relatív részvényértékelési mutató. A számláló (P) a részvény árfolyamát, a nevező (E) pedig az egy részvényre jutó nyereséget (közkeletű rövidítéssel EPS) jelöli.


4. A bankház elemzői viszont kevésbé optimisták a világgazdaság második negyedéves kilátásaival kapcsolatban. A Morgan Stanley-nél többek között azzal indokolják az enyhébb pesszimizmust, hogy a globális gazdasági hangulatindex éles lejtmenetet kezdett az első negyedévben, és öt hónap után először a negatív tartományba zuhant.

Az MS által számított globális beszerzési menedzser index (PMI) értéke szintén csökkent az év első három hónapjában, és már a növekedés/zsugorodás határát jelentő 50 pont alatt mozog. Ez pedig a legtöbb szolgáltatószektor és feldolgozóipar visszaeséséről árulkodik.

Forrás: [origo]

A szakértők szerint az adatok arra utalnak, hogy az elmúlt két év szezonálisan gyengébb tavaszi időszaka idén is megismétlődhet, amikor hagyományosan gyengébb a világgazdaság teljesítménye.

5. A bankház szerint az elemzők még mindig inkább lefelé módosítják a vállalatok eredményeire vonatkozó előrejelzéseiket, ugyanakkor a szakértők kezdik kevésbé borúsan látni a jövőt. Az európai vállalatok eredményeinek módosításait mérő ráta még mindig a negatív tartományban mozog, ami azt mutatja, hogy a szakértők többsége csökkenti eredményvárakozásait, de jól látható a pesszimizmus enyhülése.

A Morgan Stanley úgy véli nem ismétlődik meg a tavalyi tartós eredményvárakozás csökkentési periódus, felfelé módosítások viszont csak a világgazdaság tartós javulása esetében történhetnek meg az európai társaságok esetében. Ehhez a globális PMI értékének legalább az 52-es szint fölé kéne kúsznia.

Forrás: [origo]

Lemaradhatnak a feltörekvő piacok

A Morgan Stanley elemzői rámutatnak arra is, hogy a feltörekvő részvénypiacok gyenge teljesítménye a feltörekvő régiók gazdasági növekedésének nem a várt szerinti alakulására is figyelmeztethetnek. Az MSCI EM feltörekvő piacok teljesítményét leképező indexe jelentősen alulteljesítőnek számított az utóbbi időben az MSCI World indexhez képest.

Ráadásul a dollár lehetséges erősödése szintén nem sok jóval kecsegtet a feltörekvő piacok számára, mivel az utóbbi évek tapasztalatai alapján a dollár és az MSCI EM árfolyama ellentétes irányba mozgott, tehát ha az amerikai fizetőeszköz erősödött, az MSCI EM esett. Ha az amerikai gazdaság a vártnak megfelelően tovább javul, az a dollárt is erősítheti, ami a feltörekvő részvénypiacok további gyengélkedésével járhat együtt.

Forrás: [origo]

Mit érdemes akkor csinálni?

Ezek alapján a Morgan Stanley számos ajánlást fogalmazott meg a befektetők számára. A szakértők szerint Kínában a fogyasztás egyre nagyobb szeletet fog kihasítani a gazdasági növekedésből, ezért a fogyasztás orientált vállalatok részvényeinek felülsúlyozását javasolják.

A gazdasági ciklusoknak jobban kitett szektorok felülsúlyozását viszont már nem tanácsolják a befektetőknek. A fentebb említett tavasszal/kora nyáron megfigyelhető szezonális gazdasági folyamatok miatt ezek a részvények rosszabbul teljesíthetnek az előttünk álló hónapokban, melyek 60 százaléka februártól kezdve amúgy is felülteljesítőnek számított.

Ezen kívül az európai bankpapírok sem kecsegtetnek sok jóval a MS szerint, mivel az európai gazdaság várható gyengélkedése ezeket a gazdasági folyamatokra különösen érzékeny részvényeket is visszavetheti.