Baljós kilátások: nagyot zuhant a réz és a kőolaj

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's árupiaci index másfél százalékot veszített értékéből a tegnapi kereskedési napon. A legnagyobb veszteséget az ipari fémek és a két vezető kőolajtípus szenvedte el.  
Vágólapra másolva!

6 dollárt csökkent az arany árfolyama a csütörtöki kereskedésben és ismét az 1380 dolláros szint környékén mozog. A hétfői sérülést nem nagyon sikerül kiheverni és nem látszik komoly vételi erő az elmúlt két esztendő legalacsonyabb belépési lehetősége ellenére sem. Korábban az egyre magasabb árelőrejelzésekkel bombázták a befektetőket a különböző guruk (2000, 3000, 5000 dollár), ennek éppen az ellenkezője zajlik az elmúlt napokban 1200, 1000, 800, sőt 600 (!) dolláros predikció is napvilágot látott...

Az ezüst ismét nagyobbat mozdult a nagytestvérnél, 35 centes veszteséggel 23,28 dolláron fejezte be a kereskedést, és eléggé úgy néz ki, hogy minimum újrateszteli a 22 dolláros mélypontját. Az ezüst meredekebb áresése 60-as szintre emelte az arany ezüst relációt, azaz 60 uncia ezüstöt kell adni ugyanekkora mennyiségű aranyért. Az arányszám (Gold Silver Ratio) az elmúlt hónapokban jellemzően 55 körül mozgott, változását sok befektető követi figyelemmel, miután egy forgalmas határidős tőzsdei termékről van szó.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az igazi dráma a réz piacán zajlik, már szerdán is másfél éves mélypontot ütött, innen zúgott tovább 3,6 százalékot tegnap. Ekkora esés utoljára 2011 végén volt a legnagyobb forgalmú kontraktusban. Az európai autóeladások riasztó számai ráerősítettek a kínai- és a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakra és a rekordszinten álló készletadatok negatív hatására. A többi ipari fém is követte, esett a nikkel, az alumínium, az ón és az ólom is.

Réz árfolyama

Forrás: [origo]

Több mint 2 dollárt veszített értékéből a WTI crude, így már 8,4 százalékkal van az április 10 -ei szintje alatt. A brent is hasonló mértékben szakadt és a technikailag is fontos 98 dolláros szint alatt fejezte be a kereskedést. A 97,69 dolláros záróár tavaly július 2-a óta a legalacsonyabb.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A kakaó szinte egyedüliként dacol a trenddel, négyhónapos csúcsára kúszott tegnap, ráadásul a grafikonján fordított fej váll formáció ad okot további reménykedésre.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]