Vételen a Citinél az OTP

Vágólapra másolva!
Hatalmas céláremelést eszközölt az OTP részvényére a Citi elemzője, aki a korábbi 3950 forintos célárát legfrissebb elemzésében 5460 forintra emelte fel, ami közel 20 százalékos növekedési potenciált jelent a jelenlegi piaci árhoz képest. Ennek megfelelően a szakértő ajánlása eladásról vételre változott.
Vágólapra másolva!

Vételre minősítette fel az OTP részvényére megfogalmazott ajánlását a Citi elemzője a korábbi eladásról. A lépés annak tudható be, hogy a célárat is jelentős mértékben megemelte a szakértő, a korábbi 3950 forintról ugyanis 5460 forintra módosult ez az érték. Ezzel mintegy 20 százalékos növekedési potenciál adódik a jelenlegi piaci árhoz képest.

Magassabb fedezettség esetén is jó célpontnak ígérkezne az OTP

Az elemzőház szerint az OTP esetében a céltartalékok aránya a bruttó hitelállományhoz képest eléri a 15,3 százalékot, ami szektortársakhoz viszonyítva igen magas értéknek felel meg. A hitelportfólió tekintetében az elemző azonban már nem számít további romlásra. 2012 végén 19,1 százalékon állt a nem teljesítő hitelek aránya, melyeket mintegy 80 százalékban fedezett csoportszinten az OTP. Ez szintén átlag feletti értéknek számít a régióban, ahol a szektortársak fedezettsége 50-80 százalék között mozog.

A Citi még abban az esetben is vételre ajánlaná a bankpapírt, ha az összes leány esetében 80 százalékra emelkedne a fedezettség, sőt, még akkor is látnának potenciált a bankpapírban, ha 100 százalékra növekedne.

Akadnak kockázatok is

A Citi szerint továbbra is komoly kockázatot jelent a devizakitettség, ugyanis a magyar operáció hiteleinek 27 százaléka deviza alapú. Pozitívum, hogy az árfolyamgát révén ez a kitettség csökkenhet. A bank növekedési kilátásai továbbra sem túl rózsásak, ugyanakkor az OTP egyes külföldi piacain javulást láthatunk. Oroszországot, Ukrajnát és Szlovákiát leszámítva a többi paicon javulhat a gazdasági növekedés.

Forrás: [origo]

Az elemző az alacsonyabb céltartalékolás következtében idei és jövő évi profitvárakozását is megemelte, előbbit 6, míg utóbbit 12 százalékkal. A Citi ezen kívül a költségek terén alacsonyabb növekedéssel számol, ami szintén a nagyobb profitot támogatja.

Felülteljesít az OTP

A befektetők pozitívan fogadták a Citi lépését, aminek köszönhetően a negatív tartományból ismét emelkedésnek indult a bankpapír. Az árfolyam már közel 1 százalékos pluszban található, ezzel pedig egyértelműen felülteljesíti a lejtmenetben lévő régiós szektortársakat.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]