Vágólapra másolva!
Sikeresen korrigálták a hétfői nagyobb mélyrepülésüket az amerikai piacok, ahol a vételi kedvet a remek vállalati gyorsjelentések, és a pozitívabb délutáni makroadatok segíthették meghozni. Az IMF világgazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésének visszavágása nem tudta megakasztani a főbb tőzsdemutatók emelkedését, így azok 1 százalék fölötti pluszokat tudtak összeszedni. Ázsiában ennek ellenére felemás teljesítményeket lehet látni, a kínai Shanghai Composite kisebb lemaradásban van társaihoz képest.Az amerikai börzék jó teljesítménye Európára is kedvező hatással lehet, az öreg kontinensen enyhe pluszokkal indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Lemaradóban a Shanghai Composite

Az amerikai tőzsdék remek teljesítménye ellenére felemásan mozognak az ázsiai részvényindexek, és a legnagyobb lemaradást a kínai Shanghai Composite mutatja 0,7 százalékos esésével. A japán Nikkei viszont újra kiemelkedik régiós társai közül, és 1,3 százalékot tudott erősödni. Az ausztrál index is jól mozog, 1 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Csalódást keltő eredmény a Yahoonál

Sikeresen korrigálták hétfői nagyobb zuhanásukat az amerikai piacok, ahol a jó hangulatot az inkább pozitív makroadatok is segíthettek meghozni. Az újlakás építések márciusi száma 2008 óta a legnagyobb mértékű bővülést mutatta, és az amerikai ipari termelés is kellemes meglepetést okozott. Ugyanakkor a kiadott lakásépítési engedélyek alakulása elmaradt a várttól, és a fogyasztói árindex is csökkenést mutatott a várt stagnálás helyett márciusban.

A jókedvet az sem rontotta el, hogy az IMF visszavágta az idei világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A Valutaalap 3,3 százalékos globális GDP-bővülésre számít idén, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a januárban prognosztizáltnál.

A főbb részvényindexek végül nagyobbat ugrottak, az S&P 500 1,4 százalékot, a Nasdaq 1,5 százalékot, a Dow Jones pedig 1,1 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a pozitív tartományban zártak, a legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások és az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjai teljesítettek. A technológiai szektort az Apple 1,5 százalékos drágulása is segíthette annak ellenére, hogy az egyik legoptimistább Apple elemzőként elhíresült Gene Munster 100 dollárral, 688 dollárra csökkentette a részvények célárát, főleg az olcsóbb, 300 dolláros iPhone bevezetésével kapcsolatos félelmekkel indokolva döntését.

A többi technológiai vállalat közül a Google 1,5 százalékot, az Intel 2,5 százalékot, a HP pedig 1,7 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

Az amerikai piacokon a vételi kedvet a remek vállalati gyorsjelentések is segíthették előidézni, többek között a Coca-Cola is kedvező számokkal rukkolt elő. Az italgyártó árbevétele és nyeresége egyaránt magasabb lett a vártnál, leginkább a közép és dél-amerikai régió segítségének köszönhetően, emiatt a cég részvényei 5,7 százalékot tudtak erősödni tegnap.

A Goldman Sachs papírjai viszont annak ellenére gyengültek 1,6 százalékot, hogy az óriásbank szintén túlteljesítette a várakozásokat első negyedéves eredményével. A társaság bevétel és profit soron egyaránt kellemes meglepetést okozott.

A Yahoo viszont az egyszeri tételekkel módosított EPS soron pozitív, míg árbevétel soron negatív meglepetést okozott gyorsjelentésével. Az óriáscég közlése szerint a vállalat 1,05-1,1 milliárd dolláros üzemi eredményt vár idén, a második negyedévben pedig 1,06-1,09 milliárd dollár lehet az árbevétel, holott 1,13 milliárd dollárra számított a piac. Ennek következtében 4 százalékot zuhant piaczárás után a részvény.

A hagyományos kereskedés során 2,5 százalékot emelkedő Intel piaczárás után még 0,8 százalékot emelkedett a gyorsjelentése után. Az egy részvényre jutó profit 40 cent lett (várt: 40 cent), míg az árbevétel 12,58 milliárd dollár (várt: 12,59 milliárd dollár). A chipgyártó a következő negyedévben 12,4-13,4 milliárd dolláros árbevétellel kalkulál, míg a piac 12,85 milliárd dollárral. A PC piac összeomlása miatt éves szinten komoly visszaesést lehet látni a cég teljesítményénél.

A nyersanyagok közül az arany az 1400 dolláros szint közelébe is fel tudott ugrani a két napos nagyobb zuhanása után, ma reggel viszont ismét esik az árfolyama, így újra kétéves mélypontja felé indult meg.

A WTI nyersolaj kissé eltávolodott 10 hónapos mélypontjáról, ma reggel tegnapi záróértéke körül mozog.

Arany heti árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Ma tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon, 16 S&P 500 komponens fogja közzétenni számait. Piacnyitás előtt fontos lehet az Abbott Laboratories (NYSE), a Bank of America (NYSE) gyorsjelentése. Piacnyitás után pedig az American Express (NYSE) és az eBay (Nasdaq) beszámolója lehet kiemelt jelentőségű.

Makroadatokból viszont hiány lesz, egyedül a Fed Bézs könyve kerül nyilvánosságra.