Magyarország legmenőbb munkahelye - bejártuk a Prezi új irodáját

Vágólapra másolva!
Már az első képek kiszivárgásakor sejtettük, hogy a Prezi új, Nagymező utcai irodája Magyarország legmenőbb munkahelye lesz, csütörtökön azonban bejártuk az elkészült tereket, és azóta tudjuk is.
Vágólapra másolva!

A Prezi új irodájának a lelke a mind belmagasságát, mind alapterületét tekintve hatalmas díszterem, ahol egyelőre a legtöbb prezis (angolul Prezilian) dolgozik - derült ki, amikor Somlai-Fischer Szabolcs, az egyik alapító az [origo]-nak adott először betekintést új helyükre.

A terem kialakításakor a tervezők a költséghatékonyságon túl a kényelmet tartották szem előtt, valamint úgy szerették volna megtervezni és elhelyezni a bútorokat, hogy azok mozgatásával - az ésszerűség határain belül - a dolgozók az iroda napi működése során maguk alakíthassák ki a számukra legkedvezőbb összképet. Az, hogy a prezisek legtöbbje ugyanabban a teremben ül, elsősorban a műhelymunkát hivatott segíteni. A Prezi startup cég, és igyekszik is ennek megfelelően viselkedni, ösztönözni a kreativitást, és a jó ötletekre alapozva növekedni.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Nézegessen képeket a Prezi új helyéről a képre kattintva!

Ha valamelyik dolgozónak magányra van szüksége, bármikor igénybe veheti a díszteremben található pihenőtornyokat, amelyek alsó részében kisméretű tárgyalók találhatóak, műfűvel borított tetejükön pedig babfotelek várják a pihenni és/vagy elvonultan dolgozni vágyókat. Az egyik torony már elkészült, és tagadhatatlanul a Prezi iroda egyik legeredetiebb elemévé vált, a másodikat pedig még csak most építik az első torony építéséből és használatából leszűrt tapasztalatokat figyelembe véve. Somlai-Fischer Szabolcs szerint a tornyok is jó példái a Prezi hozzáállásának, néhány hete áll az első, de a második már egy továbbfejlesztett verzió lesz.

A másik helyiség, ahol már beindult a pezsgés, a Prezi saját bisztrója, ahol a dolgozók ingyen ehetnek és ihatnak, a magyar nyelv rejtelmeiben elmélyülni vágyó, külföldi prezisekre pedig magyar nyelvi munkafüzet vár az újságos polcon. A dolgozók a szintén a Merkúr Palotában működő kávéház-étteremben ebédelnek, ahová saját chilei séfjét is magával hozta a cég.

Az összes helyiség csak hat hónap múlva készül el teljesen, de a már kész termekbe lépve tényleg egyik ámulatból a másikba estünk, egyszerűen hihetetlen, hogy Magyarországon ilyen körülmények között is dolgoznak emberek. A gyönyörű épületben, izgalmas kilátással rendelkező, kreatívan berendezett irodákban járva elképzelhetetlennek tűnik, hogy innen alig pár sarokra, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kossuth téri épületében tavaly nyáron 41 Celsius-fokos hőséget mértek az alkalmazottak. A Prezinél eközben olyan szellőzőrendszer épül, amely nemcsak hűt, de arról is gondoskodik, hogy a dolgozók mindig elegendő oxigént tartalmazó környezetben kreatívkodhassanak. Mintha a két munkahely nem is ugyanabban az univerzumban lenne.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Somlai-Fischer Szabolcs, a Prezi társalapítója

A Prezi korábban a Károly körúton bérelt irodákat, azt a telephelyet azonban Somlai-Fischer Szabolcs elmondása szerint kinőtték. A cég társalapítója beszélt az új épület kiválasztásának szempontjairól is, eszerint a Prezinek egyrészt a jó elhelyezkedés volt fontos, mivel a dolgozók többsége biciklivel, rollerrel vagy longboarddal (azaz egy méretes gördeszkával) jár munkába, másrészt pedig a bővíthetőséget szem előtt tartva keresgéltek. A Nagymező utca 54-56. szám alatti Merkúr Palota felújított épülete minden szempontból megfelelt a kívánalmaknak, könnyen megközelíthető, a Prezi pedig fokozatosan belakhatja a rendelkezésre álló teret, azaz elsősorban az épület középső részét és a Hajós utcára néző frontot.

Somlai-Fischer megjegyezte azt is, hogy nem volt számukra túlságosan nehéz megtalálni a megfelelő helyet, a volt Terézvárosi Távbeszélőközpont termei üresen álltak, és a fővárosi ingatlanbérleti piac sem pörög annyira, hogy más lehetséges bérlőkkel kellett volna versenyezniük. A Prezi másik, szintén költözés előtt álló San Franciscó-i irodája számára például sokkal nehezebb lesz új helyet találni.

De mi az a Prezi?
A Prezit a Magyar Telekom és a Kitchen Budapest támogatásával alapította Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter 2008-ban. Legfontosabb fejlesztésük egy újszerű prezentációs eszköz, amely új távlatokat nyitott a prezentációk piacán, így a Microsoft PowerPoint fő riválisává vált. A program lelkes felhasználója többek közt Al Gore, korábbi amerikai alelnök és Chris Anderson, a Wired nevű rangos technológiai magazin főszerkesztője is.
További nóvum, hogy a prezentációk tárolására a Prezi.com-on internetes felület szolgál, ahol egymás nyilvános prezentációit is szabadon megtekinthetik a felhasználók.
A Prezinek jelenleg két irodája van, egy Budapesten, egy pedig az Egyesült Államokban, de Japánban is terjeszkedik. A cég amerikai piacra lépése óta a program világszerte folyamatosan új felhasználókat hódít meg.