Megszorítás megszorítás hátán Portugáliában

Vágólapra másolva!
Újabb megszorító intézkedésekre kényszerül a portugál kormány, miután az alkotmánybíróság által megsemmisített intézkedések 1,3 milliárd eurós lyukat ütöttek az idei költségvetési terveken. Folytatódik tehát az ország vesszőfutása, a deficit leszorítása egyre mélyebb recesszióba taszítja a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

További megszorításokra van szükség Portugáliában, miután az alkotmánybíróság megsemmisített néhány intézkedést a korábbi kiigazító csomagokból - jelentette be a portugál miniszterelnök televíziós beszédében. Az újabb intézkedések a szociális és egészségügyi kiadások, illetve az oktatásra és az állami vállalatokra fordított összegek visszafogására fókuszálnak majd, ami jó eséllyel tovább mélyíti a portugál gazdaság recesszióját.

Portugália 2011-ben kapott 78 milliárd eurós mentőcsomagot az Európai Uniótól, és azóta sem tudott kilábalni a krízisből, a deficit és az államadósság leszorításáért hozott kemény megszorítások mély gödörbe lökték az országot. A GDP 3,2 százalékkal zsugorodott tavaly, az idei előrejelzések szerint pedig további 2,3 százalékos visszaesés várható, miközben a munkanélküliségi ráta a decemberi 17,5 százalékról 18,5 százalékra emelkedik 2014-re. Ezzel párhuzamosan a költségvetési hiányt a 2010-es 10,1 százalékról 6,4 százalékig sikerült letornászni a GDP arányában, de ez még bőven felette van az uniós kritériumoknak.

A portugál miniszterelnök, Pedro Passos Coelho szerint az alkotmánybíróság döntése jelentősen visszaveti a kormány törekvéseit, hogy az ország minél előbb kiléphessen ismét a nemzetközi kötvénypiacra. A döntés nagyjából 1,3 milliárd eurós lyukat hagyott az idei költségvetésben, ennyit tett volna ugyanis ki a kormányzati szférában tervezett bércsökkentés és a nyugdíjak csökkentése. A mentőcsomagot biztosító nemzetközi szervezetek ráadásul további 4 milliárd eurós megtakarítást várnak Portugáliától az elkövetkező két évben, még úgy is, hogy a korábban várt 4,5 százalékos GDP-arányos hiány helyett csupán 5,5 százalékot várnak el idén.

A politikai feszültség egyre erősebb a két éve megválasztott jobbközép kormány körül, egyre hangosabbak a megszorítások végét követelő hangok, de a miniszterelnök leszögezte, a kormány kellő támogatással rendelkezik, és nem fog lemondani idejekorán. A hiánycsökkentés sikere körüli bizonytalanság a portugál kötvényhozamokon is nyomot hagyott, miközben 2012-ben látványos csökkenő trendben mozgott a hosszú lejáratú kötvények hozama, addig 2013-ban csupán oldalazásra futotta a 6-6,5 százalékos tartományban, és a technikai kép alapján akár ismét emelkedésnek is indulhat.