Luxemburg enyhítene a banktitkon

Vágólapra másolva!
A luxemburgi pénzügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy a nagyobb átláthatóság érdekében együtt akarnak működni a külföldi adóhatóságokkal. Azt pedig nem szeretnék, ha az emberek azért vinnék az országba a pénzüket, mert így akarják megúszni az adózást.
Vágólapra másolva!

Luxemburg kész felülvizsgálni, és valamelyest enyhíteni a banktitokra vonatkozó előírásokat az ország pénzügyminisztere szerint. Luc Frieden a német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta, hogy készek lépéseket tenni a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében. "Erősíteni akarjuk együttműködésünket a külföldi adóhatóságokkal" - mondta a miniszter, és hozzátette: a nemzetközi tendencia a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjére irányul. "Ezt már mi sem ellenezzük keményen".

Az utóbbi időben Luxemburgot sok bírálat érte a banktitokra vonatkozó előírásai miatt, különös tekintettel arra, hogy április elején kirobbant az úgynevezett offshore-leaks ügy, amelyben bizalmas dokumentumok tömege szivárgott ki az adóparadicsomok világából. A luxemburgi pénzügyminiszter utalt rá, hogy azt szeretné, ha hozzájuk nem adóelkerülés miatt vinnék a pénzüket az emberek, hanem azért, mert a termékek és a szolgáltatások jobban megfelelnek a nemzetközi ügyfelek kívánalmainak. Hivatalos adatok szerint a mindössze 76 ezer lakosú Luxemburgi Nagyhercegségben 26 országból 141 bank működik, és meghaladja a 3800-at a befektetési alapok száma.

Az offshore-leaks ügy lényege, hogy bizalmas dokumentumok tömege szivárgott ki az adóparadicsomok világából. 46 ország oknyomozó újságírói kezdték el feldolgozni az anyagot. Az ügyek 170 országból összesen 130 ezer embert érintenek, köztük hírességeket, volt államfőket, nagy- és kisvállalkozókat és bűnözőket.

A müncheni Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a 260 gigabájt nagyságú adattömeget tartalmazó számítógép-merevlemezt postán küldték el névtelenségbe burkolózó források az oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú újságíró-szervezethez. A merevlemezen találtak egyebek között több mint kétmillió e-mailt, cégadatbázisokat, szerződéseket és különböző okiratokat, offshore-cégek alapítóinak útleveléről készült szkennelt másolatokat, titkosított fájlokat, wordfájlokat, pdf-fájlokat és sok minden egyebet, ami együttvéve akkora iratköteget tesz ki kinyomtatva, mint félmillió Biblia egymás mellé állítva.

Az adóparadicsomok révén létrejött "fekete lyuk" dimenzióit mutatja, hogy becslések szerint csak az Európai Unióban évente ezer milliárd euró adóbevételtől esnek el a tagállamok az adóparadicsomokban bejegyzett cégeken keresztül végzett műveletek miatt.