Óriásit zakózott a kukorica a héten

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI index újabb mínuszos napot zárt és 0,9 százalékkal csúszott lejjebb. Általánosnak mondható az áresés, annak ellenére, hogy a dollár hosszú idő után ismét gyengült a főbb devizákkal szemben. Továbbra is erős eladói nyomás alatt van a kukorica és a WTI crude, de nagyot esett a palládium és a gyapot is. Csak a cukor, a kávé és a földgáz tudott dacolni a trenddel, de az összes nemesfém és a gabonák is veszítettek értékükből. A kukoricának eddig pocsék hete van, 14 százalékot zuhant az árfolyama az utóbbi 5 nap alatt.
Vágólapra másolva!

Négy dollárt veszített értékéből két nap alatt a WTI crude, így tegnap már a 93 dolláros szint közelébe süllyedt. A brent is csökkent, de csak 0,7 százalékkal, így tegnap nem szűkült tovább a héten 13 dollár környékén stabilizálódó árkülönbség a két vezető olajfajta között. A WTI esetében ez csupán kéthetes minimum, de a brent tavaly november 2.-a óta nem járt ilyen alacsonyan. A benzin is öthetes mélypontjára esett, a szektor erős nyomás alatt van a csalódást keltő munkanélküliségi adatok miatt.

Forrás: [origo]

Az arany árfolyama közelít a medvepiaci régióba, a csúcshoz képest lassan 20 százalékkal alacsonyabban forog. Csütörtökön némiképp lassult az áresés üteme, többször járt az 1550 dolláros szint alatt is, de végül kicsivel e szint felett kapaszkodott meg. Az ezüst is pihent egy kicsit az előző napok drasztikus áresése után és csupán 0,1 százalékkal került lejjebb. Nem úgy a palládium, amely a technikai eladások súlya alatt 4 százalékot zúgott lefelé. A platina, amely hetekig magasabb árfolyamon forgott, mint az arany, a csökkenésben igencsak előreszaladt: a tegnapi 1,6 százalékos áreséssel már 1517 dolláron áll, 34 dollárral a sárgafém alatt.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Egy hét - 100 cent, 730 centről meg sem állt 630 centig a kukorica árfolyama, ami 14 százalékos zuhanásnak felel meg. Az ünnepek előtt közzétett készletadatok, karöltve a várható vetési területre vonatkozó előrejelzésekkel heves pusztítást okoztak a piacon. A búza ára is csökkent 0,4 százalékkal, de itt csak 40 centet szakadt az árfolyam az egy héttel ezelőtti záróárhoz képest. A szója sem úszta meg 0,6 százalék a napi vesztesége.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]