Elmúlt a sokk, 300 forint alatt járt az euró

Vágólapra másolva!
Két forinttal drágult percek alatt az euró, miután Matolcsy György bejelentette a jegybank élénkítési programját. Csökkenő devizatartalék és kéthetes kötvényállomány, ingyenhitel - egyik sem azt üzeni a befektetőknek, hogy itt biztos helyen van a pénzük. Egy órán belül viszont vissza is erősödött a forint, sőt át is lépte a 300-as szintet.
Vágólapra másolva!

Zuhanásba kezdett a forint Matolcsy György bejelentéseire. Percekkel a nullaszázalékos hitel, a kéthetes jegybanki kötvényállomány- és a devizatartalék-csökkentés elhangzása után 304,4 forint fölött járt az euró árfolyama.

Az elmúlt napokban nyugodt piacon, a ciprusi hírek elülése után erősödni tudott a forint, és fillérekre a 300-as szintet is megközelítette. A jegybanki bejelentések viszont veszélyes területre vitték a monetáris politikát, a piac erre reagált a forint eladásával. A bejelentés előtt még 302 forint környékén járt az euró.

A sokkon viszont egy órán belül túltette magát a piac. Dél után néhány perccel már újra 303 forintba került az euró, majd túllendülve ezen fél egyre már 300 alá is került az euró jegyzése.

Matolcsy és a jegybank monetáris tanácsa a vállalkozásoknak akar bőséges hiteleket nyújtani, egyelőre 3 hónapra és korlátozott mértékben. A bevetendő eszközök olyan témákat érintenek, amelyre a piac igencsak érzékeny. A kisvállalkozások szinte ingyenes hitelhez jutnának a bankok közvetítésével. A pénzpumpálás másik formája, hogy a bankok kéthetes kötvényállományát visszanyesnék, miközben az MNB 3 milliárd euróval csökkentené a devizatartalékok szintjét.

A kéthetes kötvények jelentik a jegybank egyik legfőbb eszközét. Az alapkamat ennek a kötvénynek a kamata, alakításával tudja befolyásolni az MNB, hogy a bankok visszafogják vagy kiengedjék a hitelezést. A kötvénykeret korlátozása így jelentős beavatkozás a monetáris politikába.

A devizatartalék szintjének csökkentése pedig az ország külső finanszírozásának egyik támaszát gyengíti. Matolcsy arra hivatkozott, hogy a tartalék szintje még így is meg fog felelni a nemzetközileg elfogadott szabályoknak. Valójában a piacon nincs általánosan elfogadott szint, amely elég vagy nem elég. A csökkentés mindenesetre azt az üzenetet hordozza, hogy egy esetleg kiújuló pénzügyi viharban Magyarország kisebb védelmi arzenállal fog rendelkezni.

A Matolcsy-féle terv egyelőre nem tény, a bankokkal is egyeztetni akarják.