Vágólapra másolva!
Még agresszívebb lazításba kezd a japán jegybank, évi 530 milliárd dollár értékben vásárol majd államkötvényeket a központi bank, hogy ezzel segítse a szigetország gazdasági növekedését és a 2 százalékos inflációs cél elérését. A hírekre kilőtt a japán tőzsde, a korai 1,5 százalék feletti mínuszából egészen 2,2 százalékos pluszig menetelt, míg a jen a 95-ös szintig ugrott a dollárral szemben, ami már 2 százalékos gyengülésnek felel meg.Amerikában 1 százalékhoz közeli eséssel zártak a tőzsdék, a vártnál rosszabb makroadatok hatására. A Dow Jones 5 hete nem látott mértékű esést produkált.A japán jegybanki lazítás híre Európában is jó hangulatot teremthet, a határidős indexek alapján pluszban nyithatnak a vezető tőzsdék. Ma az Európai Központi Bank és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart, amit szintén kiemelt figyelemmel követ majd a piac.
Vágólapra másolva!

Még több pénzt pumpál a gazdaságba a japán jegybank

A japán jegybank agresszívebb monetáris lazító programot indít el, amelynek keretében évi 530 milliárd dollár értékben vásárol majd japán államkötvényeket és egyéb eszközöket. Korábban 3 évesnél hosszabb lejáratú papírokat nem vett a központi bank, de most ezt a limitet is feloldották.

Az újonnan kinevezett elnöknek, Haruhiko Kurodának ez volt az első kamatdöntő ülése, amit a piac kiemelt figyelemmel követett, mivel Kuroda megígérte, hogy bátor lépéseket tesz majd a gazdaság élénkítésére és 2 százalékos inflációs cél elérésére érdekében.

A hírekre a japán tőzsdeindex, a Nikkei napon belül 1,5 százalék feletti mínuszából 2,2 százalékos pluszba ugrott, míg a japán jen pillanatok alatt a 95-ös szint fölé pattant a dollárral szemben, pedig a bejelentés előtt még 93 alatt tartózkodott. A nagy exportőrök, vagyis a technológiai szektor cégei és az autógyártók is gyorsan emelkedésbe váltottak, hiszen a jegybanki intézkedések legfőképpen az ő teljesítményüket segíti majd a gyengébb jenen keresztül.

A Nikkei értéke napon belül (pontban)

Forrás: [origo]

A japán döntés segített a többi ázsiai piacon is, hiszen a korábbi nagyobb csökkenések enyhültek. Az ausztrál S&P/ASX 200 0,9 százalékos csökkenéssel zárt, amit elsősorban a nyersanyagcégek rossz teljesítménye okozott.

Forrás: [origo]

A dél-koreai Kospi viszont alulteljesítő, amit elsősorban az észak-koreai katonai fenyegetés miatti félelmek okoznak, az index 1,9 százalékkal esik, emellett a dél-koreai deviza, a won árfolyama féléves mélypontjára gyengült a dollárral szemben.

A kínai piacok ma zárva tartottak.

A USD/YPN napon belüli árfolyama

Forrás: [origo]

Nagyot estek a piacok Amerikában

Tegnap a Dow Jones, 0,76 százalékot csökkent, amivel az elmúlt öt hét legnagyobb esését mutatta be. A többi index sem volt jó formában, az S&P 500 1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,1 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 index a negatív tartományban zárt tegnap, a pénzügyi részvényeket, valamint az olaj és gáz szektor képviselőit ütötték meg leginkább. A közmű papírok és az egészségügyi részvények viszont felülteljesítők voltak.

Forrás: [origo]

Leginkább az rontotta el a piaci hangulatot, hogy az ADP foglalkoztatottsági adat némileg csalódást keltő volt, a várt 200 ezer fő helyett csupán 158 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, bár az előző havi értéket felfelé korrigálták. A márciusi ISM szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex 54,4 pont lett, holott az elemzői várakozások 55,5 pontot vártak.
Emellett újabb vélemény jött az amerikai jegybank monetáris lazításával kapcsolatban.

A kötvényvásárlásokat a Fed már a nyár folyamán elkezdheti befejezni a San Fransiscó-i Fed elnöke szerint. John Williams úgy véli, 2013 végére teljesen leállhat a stimulussal a Fed. Williams egyébként ebben az évben az FOMC üléseken nem bír szavazati joggal. Szerdán a St. Louis-i Fed elnöke még arról beszélt hogy csökkenő infláció és gyenge gazdasági teljesítmény esetén növelhető lehet a kötvényvásárlási program.

A határidős indexek alapján a vezető nyugat-európai indexek is pluszban kezdhetik a napot. Ma Európában is kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank és a Bank of England is, amelyeket szintén komoly figyelem kísér majd. Emellett szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex adatok is érkeznek majd.