Szlovákia az autógyártás világbajnoka

Vágólapra másolva!
Sehol a világon nem gyártanak annyi autót, mint Szlovákiában, legalábbis ha az egy főre jutó legyártott kocsikat nézzük. Csehország a második, Dél-Korea a harmadik. A magyarok a 12. helyen állnak.
Vágólapra másolva!

Szlovákia megerősítette első helyét 2012-ben az egy lakosra jutó gyártott gépkocsik száma alapján - írta a pozsonyi Pravda. Tavaly Szlovákiában csaknem 927 ezer személygépkocsi gördült le az autógyárak gyártósorairól, ez átlagosan 171 autót jelent ezer lakosra számítva.

Szlovákiában 2012-ben az előző évihez képest 45 százalékkal nőt az országban gyártott gépkocsik száma az Autóipari Szövetség (ZAP) véglegesített adatai szerint. A növekedés terén jobb eredményt könyvelhetett el, mint a lakosságra jutó gépkocsigyártás listáján második helyet elfoglaló Csehország, ahol az összesített eredmények alapján tavaly 2 százalékkal visszaesett a gépkocsigyártás az előző évihez képest.

A listán Csehország (ezer lakosra 111 személyautó) után a harmadik helyet Dél Korea foglalta el, majd pedig Japán és Németország következett. A lista első tíz helyén túlnyomó többségében európai országok végeztek, Magyarország a 12. helyen végzett, évente ezer főre több mint 20 személygépkocsival. A gyártás világátlagban 10 autó alatt maradt ezer főre.

A ZAP becslése szerint az idén összességében a tavalyihoz hasonló számú, közel 930 ezer személygépkocsi gyártásával számol a szlovákiai üzemekkel rendelkező három autógyár, a Kia, a PSA és a Volkswagen. Az autóipar a tavalyi év végén Szlovákiában megközelítőleg 74 ezer embernek adott munkát, ez mintegy 3,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az Európai Unióban (EU) tavaly összesen 14,6 millió személygépkocsit gyártottak.