Dollármilliárdos tranzakció az amerikai tőzsdén

Vágólapra másolva!
Megvásárolja az egyik legnagyobb állampapírok és devizák kereskedésére szolgáló elektronikus kereskedési rendszert a Nasdaq. Amerika második legnagyobb tőzsdéje az eSpeed bekebelezésével kívánja erősíteni jelenlétét az állampapírpiacon, hogy a részvénypiaci forgalom visszaeséséből fakadó bevételkiesést kompenzálni tudja.
Vágólapra másolva!

Megvásárolja az eSpeed elektronikus kereskedési rendszert a BGC Partnerstől a Nasdaq OMX - írja a Bloomberg. Az USA második legnagyobb tőzsdéjét üzemeltető vállalat 750 millió dollárt fog fizetni az eladónak készpénzben, amivel a Nasdaq jobban meg tudja erősíteni pozícióját az állampapírpiacon. Az eSpeed a világ egyik legnagyobb elektronikus rendszere, melyet számos bank használ államkötvények és devizák kereskedésére világszerte.

A Nasdaq ezen túl 15 millió darab részvényt bocsáthat a BCG rendelkezésére a következő 15 év során, ha az ügylet sikeres lesz a számára. Ezzel pedig a tranzakció összértéke 1,23 milliárd dollárral emelkedhet. Robert Greifeld, a Nasdaq vezérigazgatója közölte, tovább bővítik majd az eSpeeden kereskedhető termékek listáját, hogy kompenzálni tudják a részvénypiaci forgalom visszaeséséből fakadó bevételkiesést.

A Nasdaq az eSpeed bekebelezésével biztosítani tudja, hogy ne maradjon le a különböző tőzsdéket üzemeltető társaságokkal szembeni versenyben, decemberben ugyanis a New York-i értéktőzsdét is működtető NYSE Euronext az IntercontinentalExchange-et vette meg közel 8 milliárd dollárért. A Nasdaq a jelenlétének megerősítése érdekében szintén decemberben már megszerezte a Thomson Reuters befektetői kapcsolattartással és multimédia szolgáltatással foglalkozó egységét 390 millió dollárért.

A Moody's ugyanakkor nem értékelte pozitívan a felvásárlást, mivel a hitelminősítő közölte, visszavághatja a Nasdaq "Baa3" adósbesorolását. Az indok szerint közel 1 milliárd dollárral fog emelkedni a Nasdaq adósságállománya, ami pénzügyileg gyengítheti a vállalatot.

A BGC egyik márciusi riportja szerint az eSpeeden végrehajtott amerikai, európai és kanadai állampapírok, valamint különböző kamat-swapok, határidős termékek kereskedése közel 20 százalékkal zuhant 2012 utolsó negyedévében az előző évhez képest. Ennek ellenére még így is 9,7 ezer milliárd dollárt tett ki az időszakban. Az állampapírpiac zsugorodásában a Fed eszközvásárlási programja játszik szerepet, ami rekordalacsony szintre küldte a kamatlábakat, és csökkentette a volatilitást. Greifeld ugyanakkor arra számít, hogy az amerikai jegybank szigorítani fog monetáris politikáján, csökkent eszközvásárlási programjának nagyságán, ami újra visszaterelheti a befektetőket az állampapírpiacra.

A piaci szakértők nagy többsége ugyanakkor továbbra is a laza monetáris politika folytatására számít, és szerintük nem valószínű sem a kamatlábak emelkedése, sem az eszközvásárlási program idő előtti befejezése.

A hírre a BGC részvényei 37 százalékos ugrással reagáltak tegnap piaczárás után, és ma is már 43 százalékos pluszban forognak. Ezzel szemben a Nasdaq OMX papírjai 11 százalékot veszítettek értékükből.

BGC Partners (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Nasdaq OMX (Nasdaq)

Forrás: [origo]