Majdnem minden negyedik fiatal munkanélküli Európában

Vágólapra másolva!
Rekordszintre, 11,9 százalékra emelkedett az eurózóna munkanélküliségi rátája januárban, ami az elemzői várakozásoknál rosszabbnak számít. Különösen a déli országokban kiábrándító a helyzet, a régióban a legmagasabb munkanélküliséggel Spanyolország és Görögország küszködik. A fiatalok körében pedig még szomorúbb a kép, az eurózónában majdnem minden negyedik fiatalnak nincs munkája, míg Spanyolországban minden második fiatal munkanélküli.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott szintre, 11,9 százalékra emelkedett az eurózóna munkanélküliségi rátája januárban, ami a 11,8 százalékos elemzői konszenzusnál is rosszabb. A ráta ezzel tovább emelkedett, mivel decemberben a felülvizsgált adat 11,8 százalékos értéket mutatott. Számokra lefordítva igencsak riasztó a kép, mivel közel 19 millió ember volt munka nélkül az év első hónapjában az eurózónában.

A recesszió sújtotta eurózónában a rekord magas érték kialakulását leginkább a kormányok megszorító csomagjai okozták. A térség gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben 0,6 százalékkal esett vissza, ami valószínűleg tovább fog folytatódni az elemzők szerint 2013 első három hónapjában. Emiatt a szakértők arra számítanak, hogy a munkanélküliségi ráta tovább emelkedhet, és idén 12,2 százalékon, jövőre pedig 12,1 százalékon alakulhat.

A helyzet különösen a déli államokban aggasztó, mivel Spanyolországban (26,2 százalék) és Görögországban (26 százalék) a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, de Olaszország és Portugália is rekordszintű munkanélküliséggel küszködik. A fiatalok körében pedig még rosszabb a helyzet, mivel a régióban 24,2 százalékos volt közöttük a munkanélküliségi ráta. Ennél is szomorúbb, hogy Spanyolországban kevesebb mint minden második fiatalnak van munkája (55,5 százalékos a ráta közöttük). A legalacsonyabb munkanélküliségi rátával Ausztriában büszkélkedhetnek (4,9 százalék).

Forrás: [origo]