Kitört a gyapot

Vágólapra másolva!
Az Apple vesszőfutása és a technológiai szektor visszaesése ellenére erős napot zártak az amerikai részvénypiacok. Az árupiacokra nem ragadt át a lelkesedés, a fontosabb nyersanyagpiaci indexek mínuszban zártak. Esett az arany és az ezüst, az összes fontosabb ipari fém, vegyesen zártak a mezőgazdasági termékek, de beszakadt a földgáz, amit nem tudott ellensúlyozni a crude és a brent enyhe emelkedése.
Vágólapra másolva!

Nem találnak magukra a nemesfémek, kiváltképp az arany és az ezüst vesztett értékéből. Egyre több befektető vesztette el a hitét az új lokális csúcsok rövid távú meghódításában, így zárják az erre játszó pozíciókat, eladási nyomás alatt tartva a két vezető nemesfémet. A NYMEX-en (New York Mercantile Exchange) jegyzett arany februári lejárata több mint 1 %-ot csúszott le és már 1670 dollár alatt találjuk. A nagy befektetési házak is egyre borúsabb előrejelzéseket adnak az arany kilátásaival kapcsolatban. Ma a HSBC csökkentette aranykitettségét 8-ról 7 százalékra stratégiai portfóliójában, míg ugyanez az arány 9-ről szintén 7 százalékra csökkent a taktikai portfóliójában. Az elmúlt hetekben a Citibank és a Goldman Sachs is csökkentette árelőrejelzését a sárga fémre 2013 és 2014 várható átlagárára vonatkozóan.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Rövid életűnek bizonyult a cukor feltámadása, tegnap ismét az eladók voltak túlsúlyban és az árfolyam ismét elindult a 29 hónapos mélypontot jelentő 18 centes szint felé. A piacot mozgató hírek továbbra is Brazíliából érkeznek, a világ cukorexportjának 39 százalékát adó ország kivételesen jó termésadatokról számolt be az elmúlt hetekben. Nem tett jót a Goldman Sachs 2013 -ra vonatkozó árbecslése sem, amelyet 18,5 centre vágott a befektetési bank a korábbi 22 centes előrejelzésről.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]

Az arabica kávé is folytatja a lejtmenetet, ma délelőtt 147 centig csökkent és lassan visszaadja a teljes idei évben összeszedett nyereségét. Az emelkedést támogatta a kolumbiai termelők aggodalma a termőhelyeken megjelent gombabetegség terjedésével kapcsolatban, de Dél Amerika többi termelőjétől jó hírek érkeztek.

Kávé árfolyama

Forrás: [origo]

A nap nyertese a gyapot lett 3 százalékos emelkedéssel. A gyapot a hetes szám bűvöletében hetedik napja emelkedik és ez hét hónapos csúcsot jelent az árfolyamban. Az árak meglódulása annak köszönhető, hogy kétségessé vált a kínai készletek felszabadítása, amivel enyhíteni lehetne az óriási ázsiai ország folyamatosan növekvő igényeit. Az emelkedés azért is érdekes, mert az árfolyam a negatív tartományban kezdte a napot és innen lőtt ki új csúcsra.

Gyapot árfolyama

Forrás: [origo]