Jól muzsikált a Morgan Stanley

Vágólapra másolva!
A kereskedési bevételeknek köszönhetően pozitív meglepetést okozott a Morgan Stanley gyorsjelentése. Ahogy az eddig jelentő bankoknál is megszokhattuk, a tényadatok várakozásokkal való összevetése nem volt egyszerű, de végülis felülteljesítés látszik a prognózishoz képest. A részvény a nyitást megelőzően 3 százalékos emelkedést mutatott.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley egy részvényre jutó profitja a hitelek átértékelődése nélkül számítva 45 centre rúgott a negyedik negyedévben, részben a kimagaslóan jól teljesítő értékpapír kereskedési eredményeknek köszönhetően.

Az elemzői várakozások 27 centes EPS-ről szóltak, amihez képest ugyan rendkívül látványos felülteljesítést jelent a tényadat, de ahogy már a Bank of America és a Citi esetében is láttuk csütörtökön, a gyorsjelentés értelmezése még a társaságot követő elemzők számára is fejtörést okozhat. Az egyszeri költségektől tisztított EPS 28 cent volt, ami csak mérsékelten magasabb az elemzői konszenzusnál, de az egyes értelmezések nagyban eltérhetnek attól függően, hogy milyen speciális tételek hatását számítják bele az EPS-be.

A Morgan Stanley elsősorban annak köszönheti a nyereséget, hogy az intézményi értékpapír szegmensben szép bevételt tudott elérni. A befektetési banki tevékenység mellett a kereskedési jutalékokat is felölelő üzletágban 43 százalékkal került feljebb a bevétel, ami nagyjából egybeesik azzal az ütemmel, mint amit a napokban jelentő Goldman, vagy Citigroup is fel tudott mutatni. A részvénykereskedésből származó bevételek nem változtak, elsősorban a nyersanyag és kötvénykereskedés tudott sokat a konyhára hozni.

Ahogy azt már a többi szektortársnál is láthattuk, a Morgan Stanleynél is sor került banki kötelezettségek átértékelésére, mely az eredménysort kedvezőtlen irányba befolyásolta. Hasonlóan egyszerinek mondható tétel merült fel adózási soron is, de a profitsor még ezek ellenére is szép növekedést mutat. A befektetési banki területen aktív vállalatok esetében a legnagyobb költségtételt jelentő kompenzációs kifizetéseket 5 százalékkal sikerült csökkentenie a banknak, miközben a vagyonkezelési üzletágban magas, 17 százalékos adózás előtti marzsot hozott a bank.

A részvény a jó jelentés hatására emelkedni kezdett és már 3 százalékos pluszban tartózkodik az árfolyam.