Vágólapra másolva!
Továbbra is nagy emelkedést mutat az OTP árfolyama, amit már újabb, közel másfél éves csúcsára húztak a befektetők. A remek teljesítménye a többi blue-chipre, és így a BUX-ra is kedvező hatással van, a magyar részvényindex jelentősen kiemelkedik régiós társai közül. A jó hangulat a forintra is kedvező hatással van, az euróval szembeni kurzus is nagyobb emelkedésen megy keresztül, míg a hazai fizetőeszköz svájci frankkal szembeni árfolyama új havi csúcsára került a forint szempontjából.Európában nincsenek nagyobb mozgások, kisebb javulást mutatnak a piacok, azonban többek között a Rio Tinto és az Anglo American esése miatt a londoni FTSE még mindig a negatív tartományban mozog. Amerikában pedig enyhe mínuszban és pluszban mocorognak a határidős indexek, ami alapján nem valószínű jelentős elmozdulás nyitás után a tengerentúli piacokon.  
Vágólapra másolva!

Meghúzták az OTP-t

Régiós társait jelentősen felülteljesítve 1,3 százalékos pluszban mozog a BUX, mely leginkább az OTP menetelésének köszönheti remek teljesítményét. A bankpapírt új másfél éves csúcsokra, egészen 4700 forintig is elhúzták, délben pedig némileg ez alatt, 2,6 százalékos pluszban tanyázik az árfolyama.

Forrás: [origo]

A jó hangulat a többi blue-chipre is kedvező hatással van, a MOL 1,2 százalékot, a Richter 0,3 százalékot, az Egis pedig 0,5 százalékot drágult. A Magyar Telekom egyelőre nem tud nagyon csatlakozni társaihoz, ugyanis tegnapi záróértékén forog az árfolyama.

Forrás: [origo]

A Synergon egyelőre 0,4 százalékos mínuszban mozog, annak ellenére, hogy egy 400 millió forintos megbízást nyert el a Paksi Atomerőműtől a SYNERGON Integrator Kft leányvállalata.

Az E-Star tovább szánkázik lefelé a lejtő, újabb és újabb mélypontokat ütve. A részvények ma 4,6 százalékot vesztettek eddig értékükből, de már a 121 forintos új történelmi mélyponton is megfordultak. Ebben annak is szerepe lehet, hogy a héten a BÉT úgy döntött, nem függeszti fel a társaság kötvényeit.

A remek részvénypiaci hangulat a forintra is kedvező hatással van, a hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusa már 293 alatt mozog. A forint jó teljesítményében Varga Mihály tegnapi szavai is szerepet játszhatnak, aki veszélyesnek tartaná a forint gyengítését az ország jelenlegi helyzetében. A hazai fizetőeszköz a többi devizával szemben is jól teljesít, a dollárral szembeni árfolyama 220 alatt, a svájci franké pedig havi csúcsán, 235,9-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Tervezettnél több forrást vont be az ÁKK

A tervezettnél 10 milliárd forinttal több 12 hónapos diszkonzkincstár-jegyet értékesített az ÁKK a mai aukcióján. Az 50 milliárdnyi meghirdetett mennyiségre közel 125 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, így 60 milliárdra emelték meg a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,33 százalékon alakult, ami 3 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 5 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másdopiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Rossz formában a bányaipari cégek

Nincsenek nagyobb mozgások az európai tőzsdéken, ahol leginkább hangulatalapú kereskedés folyik ma. Fontosabb események, és makroadatok hiányában továbbra sem mutatnak nagyobb elmozdulásokat az európai részvényindexek. A piaci szereplők hangulatát így jellemzően a vállalatok felől érkező hírek határozzák meg.

Az indexek közül a legtöbb kisebb javuláson ment keresztül délelőtt, és már a pozitív tartományban mozognak. Az IBEX-et segítheti, hogy a mai spanyol kötvényaukció sikeres volt, ugyanis a maximális kitűzött célt teljesítve az összes, 4,5 milliárd eurónyi állampapírt értékesíteni tudták.

Ezen túl további jó hír, hogy az IMF odaítélte a következő, 3,24 milliárd eurós hitelrészletet Görögországnak, miután megbizonyosodtak, hogy a görög reformcsomagok, és megszorító intézkedések nyomán jó irányban halad az ország a konszolidáció felé.

Forrás: [origo]

A FTSE-t leginkább a Rio Tinto esése húzza le, a bányaipari cég részvényei 1,8 százalékos mínuszban forognak, miután 14 milliárd dolláros értékvesztési leírást kell elszámolnia a 2012-es évre a vállalatnak. Emiatt a vezérigazgató, Tom Albanese leköszön posztjáról, mivel a CEO két legnagyobb akvizícióján kell a leírást végrehajtani.

Nemcsak a Rio Tinto teljesít rosszabbul a bányatársaságok közül, az Anglo American papírjai is 1,1 százalékos mínuszt szedtek össze, melyben azok a félelmek játszhatnak szerepet, hogy az újabb elbocsátások további erőszakos megmozdulásokba torkolhatnak Dél-Afrikában.

Makroadat dömping Amerikából

Nem lehet nagyobb elmozdulásokra számítani Amerikában nyitás után a határidős indexek alapján, az S&P 500 futures és a Dow Jones futures gyakorlatilag 0-ában, a Nasdaq futures pedig 0,1 százalékos pluszban tanyázik. A mai makroadatok majd kisebb élénkülést hozhatnak a piacokra, melynek során a kezdődő lakásépítések decemberi változását, a lakásépítési engedélyek változását, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát is közzéteszik. Ezen túl a philadelphiai Fed index januári értéke is nyilvánosságra kerül.