Vágólapra másolva!
Feljebb mászott a délelőtt folyamán a magyar részvényindex, melyben többek között az OTP szárnyalása van a legnagyobb segítségére. A bankpapír arra a hírre erősödhet, hogy a bankok már idén januártól átháríthatják a tranzakciós adó terheit az ügyfelekre. A forint nem bír talpraállni a nagyobb gyengülés után, bár kissé korrigált héthónapos mélypontjáról. Európában szintén növelték előnyüket a részvényindexek annak ellenére, hogy az eurózóna ipari termelése a vártnál kissé gyengébben alakult novemberben. A holland AEX viszont továbbra is lemaradásban van a TNT Express nagyobb zuhanása miatt.Amerikában enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, mivel a befektetők vélhetően Ben Bernanke késő esti beszédére várhatnak.
Vágólapra másolva!

Menetel az OTP

Tovább növelte előnyét a magyar részvényindex a délelőtti kereskedés során, mely már 0,8 százalék feletti pluszban mozog. Az alapvetően pozitív európai hangulat segíti a BUX-ot, ami régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedésében többek között az OTP száguldása játszik szerepet, a bankpapír már közel 1,7 százalékot drágult. Menetelését vélhetően az a hír okozhatja, hogy a bankok a januártól életbe lépett kondíciós listáik szerint már részben, a következő hetekben várható további módosításokkal pedig lényegében teljes egészében továbbhárítják majd ügyfeleikre a tranzakciós illeték miatti terheket a Népszabadság információi szerint.

A többi blue-chip is remekül teljesít a kedvező hangulatban, a Magyar Telekom már 1 százalékkal értékelődött fel, amivel az árfolyama már elhagyta a 400 forintos lélektani szintet.

Rajtuk kívül a MOL 0,8 százalékos, az Egis pedig 0,7 százalékos pluszban forog. A Richter ezzel szemben kisebb lemaradásban van, ugyanis változatlanul pénteki zárértéke körül mocorog. A legnagyobb magyar olajtársasággal kapcsolos hír, hogy Lázár János szerint nem elégséges a januári 10 százalékos rezsicsökkentés. A bejelentett intézkedéseknek a MOL nem tartozik nagy vesztesei közé, a hazai olajcég számára viszont a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül lehet kitettsége a növekvő terhek felé.

Forrás: [origo]

Az E-Star 2,3 százalékot drágult, kissé korrigálva az elmúlt napok nagyobb eséseit. Ebben az a hír is szerepet játszhat, hogy a cég az összes visszavásárolt kötvényét értékesítette 27 százalékos árfolyamon, bár a vevő kilétére a vállalat tájékoztatása nem tér ki. Az ügylet révén a vásárló szavazata teljes mértékben számít majd a csődegyezség során, vélhetően ezért is kerülhetett sor a pakk értékesítésére.

A forint nagyobb gyengülésen ment keresztül délelőtt, és a kurzusa egészen a 298-as szint fölé szaladt az euróval szemben, mely délben enyhe korrekció után 297,5 körül mozog. Ez újabb héthavi mélypontnak felelt meg. A többi főbb devziával szemben is veszített értékéből a hazai fizetőeszköz, a dollár/forint árfolyama 222,6-nál, a svájci frankké pedig 242,5-nél jár.

Az NGM közleménye szerint a forint esését újra spekulánsok okozhatják. Szerintük a vészjósló Nouriel Roubini a hírlevelének olvasóinak a forint shortolását javasolta.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnál nagyobb visszaesés az európai iparban

Tart a pozitív hangulat az európai tőzsdéken, amit az ázsiai börzék jó teljesítménye csempészett át a régióba, ahol továbbra is kisebb pluszban mozognak a részvényindexek.

A nagyobb emelkedéseket az eurózóna vártnál kissé gyengébb ipari termelési adata foghatja vissza, mely szerint a várt 3,1 százalék helyett 3,7 százalékos volt a kibocsátás visszaesése novemberben.

A holland AEX index viszont nagyobb lemaradásban követi társait, mivel a TNT Express hatalmas zuhanáson megy keresztül. A futárcég papírjai 50 százalékos mínuszban indították a napot, mivel a UPS csomagküldő vállalat visszavonja az 5,2 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát. A UPS azért döntött így, mert arra számít, hogy az Európai Bizottság nem fogja engedélyezni a felvásárlást. A TNT részvényei délben 40 százalékos mínuszban forognak az amszterdami tőzsdén.

Forrás: [origo]

A Transocean 1,7 százalékos pluszban forog, miután Carl Icahn a millliárdos aktivista befektető 1,56 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, és további 3 százalékig szeretné növelni a pakkját a Bloomberg szerint.

A Volkswagen 1,1 százalékos drágulással segíti a német DAX indexet annak ellenére, hogy a cég vezérigazgatója szerint egy újabb évet kell majd várni arra, hogy helyreálljon az európai kamiongyártás. A cég ugyanakkor más szegmensekben jól teljesít.

Felfelé kúszhat Amerika is

Amerikában enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, mivel a befektetők vélhetően Ben Bernanke késő esti beszédére várhatnak. Az Apple viszont 0,6 százalékos mínuszban forog nyitás előtt, mivel az iPhone 5 készülékek előállítója jelentősen visszafogja termelését a termék iránti alacsonyabb keresletre hivatkozva.