Vágólapra másolva!
Továbbra is segíti az európai tőzsdéket az Alcoa kedvező gyorsjelentése, mivel annak pozitív számai meghtaározhatják az egész szezon hangulatát, és így jó hatással lehetnek a részvénypiacokra. A vezető részvényindexek délre kissé már veszítettek előnyükből a vártnál gyengébb német ipari termelési adat hatására, de még mindig a pozitív tartományban mozognak. A jobb hangulat a BUX-ot is magával ragadta, ami szintén pluszban található a blue-chipek vezetésével. Amerikában kisebb gynegüléssel indulhat a nap a határidős indexek alapján, és 0,3-0,4 százalékos mínuszokra lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Halványul a negyedik mobilszolgáltató piacra lépésének esélye

Kissé növelve előnyét 0,9 százalékos pluszban mozog a magyar részvényindex, mely az európai börzékkel együtt emelkedik. A magyar piac ezzel újra felülteljesíti régiós társait, melyek kisebb lemaradásban követik azt. A lengyel WIG 20 index viszont lemaradt, leginkább a TVN SA 3 százalékos esése miatt.

A vételi kedvet az NGM tegnapi tájékoztatása is segítheti, mely szerint Magyarország teljesítette a 3 százalék alatti költségvetési hiánycélját tavaly.

Rossz hír viszont, hogy a Moody's legfrissebb elemzése szerint jelentős hitelkockázatot jelent a régiós bankrendszerekben a hitelkoncentráció, vagyis, hogy a legnagyobb hitelfelvevőkhöz kihelyezett forrásállomány aránya túl magas.

Forrás: [origo]

A BUX a főbb papírokkal együtt emelkedik, melyek sorát a Magyar Telekom vezeti 1,5 százalék feletti drágulásával. A telekomcéget az is segítheti, hogy egyre valószínűtlenebb a negyedik mobilszolgáltató indulása, miután az ennek szánt állami vállalat elnöke és vezérigazgatója is távozott a társaság éléről a Napi Gazdaság értesülései szerint

Rajta kívül a MOL is magához tért, és már 1,3 százalékkal kerültek feljebb a részvényei. Az OTP viszont lemaradt tőlük, és változatlanul 1 százalék körüli pluszt mutat. A Richter viszont nem tudja felvenni a piac ritmusát, és már tegnapi záróértéke alatt mocorog, míg a másik gyógyszerpapír, az Egis a többi papírhoz hasonlóan szintén jól teljesít 0,5 százalékos emelkedésével

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a PannErgy fél százalékos mínuszban mozog, és a céggel kapcsolatos hír, hogy egy tegnap esti bejelentés szerint december 28-án 5 százalék alá csökkent az Erste befektetési Zrt részesedése az energiaipari társaságban. A további kisebb papírok közül az E-Star 2,7 százalékot, a Masterplast pedig 6,5 százalékot erősödött.

A forint nem mutat jelentősebb elmozdulást a főbb devizákkal szemben. A hazai fizetőeszközre egyelőre nem volt negatív hatással Matolcsy György azon kijelentése, mely szerint a jegybanknak "pontosan azokkal" az eszközökkel kellene támogatnia a növekedési fordulatot, amelyekkel a Fed, az ECB és a Bank of England él. Az euróval szembeni kurzus 291,5 körül, a dollárral szembeni 222,8 körül, a svájci frankkal szembeni pedig 240,9 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az olasz FTSE/MIB vezeti a mezőnyt

Örülnek a befektetők az Alcoa kedvező számainak, ugyanis így nőtt az esélye, hogy az egész gyorsjelentési szezon kedvezően hathat a piacokra. A korábbi évek tapasztalata szerint ugyanis ha az Alcoa pozitív számokkal rukkolt elő, az később jó hatással volt az egész szezon hangulatára, és a részvénypiacokra is.

Emiatt továbbra is a pozitív tartományban mozognak a vezető részvényindexek, bár kissé veszítettek előnyükből. Az enyhe hangulatromlásban a vártnál kissé gyengébb német ipari termelési adatnak lehet szerepe, mely csupán 0,2 százalékkal bővült novemberben havi alapon a várt 1 százalék helyett.

A legjobban az olasz FTSE/MIB mozog, mely többek között a Banca Monte Paschi di Siena SpA 4,6 százalékos, és a Banco Popolare SC 3,5 százalékos emelkedése emeli a többi piac fölé.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40-et a Peugeot 1 százalékos gyengülése hátráltathatja. Az autógyártó részvénybefektetői nem fogadták túl jól, hogy a Peugeot banki egysége 3,1 milliárd euróért adott el strukturált kötvényeket (ABS) még tavaly azért, hogy javítsanak a divízió pénzügyi helyzetén. A kötvényeladás része a 11,5 milliárd eurós refinanszírozási programnak.

További hír, hogy Nagy-Britanniában több vállalati vezető, köztük a Virgin alapító Richard Branson is aláírta azt a levelet, melyet a miniszterelnök David Cameronnak címeztek, és az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének rendkívül negatív hatásaira hívja fel a figyelmet.