Elmaradt a görög bankpánik

Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a görögök már bíznak a bankjaikban: a harmadik egymást követő hónapban is nőttek a vállalati és a lakossági bankbetétek havi szinten novemberben - közölte a görög központi bank. Ezt megelőzően hosszú hónapokon keresztül inkább kivették a pénzüket a bankokból a görögök, sokan az országból is kimenekítették vagyonukat. 
Vágólapra másolva!

A betétállomány 0,64 milliárd euróval 155,89 milliárd euróra bővült. 2011-ben a betétállomány 16,8 százalékkal, 35,37 milliárd euróval zsugorodott, míg a megelőző évben 12,2 százalékkal, 29,1 milliárd euróval csökkent.

A görög bankok betétállománya csaknem harmadával zsugorodott 2009 második felétől, az adósságválság elmélyülésétől. Sokan külföldre menekítették pénzüket attól tartva, hogy Görögország kilép az euróövezetből.

A betétállomány hosszú ideig tartó csökkenésének leállása az elmúlt hónapokban részben arra vezethető vissza, hogy Görögország euórövezeti partnerei jelezték, folytatják Athén pénzügyi támogatását.

A betétállomány emelkedésével párhuzamosan azonban tovább zsugorodott a banki hitelezés Görögországban, a vállalati és a magánhitelek állománya is csökkent. Ennek oka, hogy a megszorító intézkedések miatt visszaesett a hitelkereslet, de a hitelfelvételi feltételek szigorodása is hozzájárult a csökkenéshez.

Novemberben 4,6 százalékkal 229,8 milliárd euróra csökkent éves szinten a kinnlévő teljes hitelállomány, az októberi 4,8 százalékos és a szeptemberi 4,5 százalékos esést követően.

A görög gazdaság az idén várhatóan már a hatodik egymást követő évben lesz recesszióban, a hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékkal zsugorodik kormányzati várakozások szerint.