Vágólapra másolva!
Novemberben 876 milliárd forintra csökkent a magyar költségvetés idén felhalmozott hiánya - közölte az NGM. 
Vágólapra másolva!
  • A költségvetés idei (januártól-novemberig tartó időszakának) hiánya 876 milliárd forintra csökkent, mivel a tizenegyedik hónapban 11 milliárd forintos többlet keletkezett a költségvetésben. Ez megfelelt a kormány várakozásainak.
  • Az idei kummulált hiány augusztusa óta folyamatosan csökken, nyár végén még 961,2 milliárd forintot tett ki a deficit.
  • Az idei novemberi többlet elsősorban annak köszönhető, hogy az egy évvel korábbihoz képest magasabb összegben alakultak egyes adóbevételek. Ilyen volt például az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek. Emellett november hónapban jelentős összeget tett ki az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek mérlegsoron a frekvenciahasználati jog meghosszabbításáért fizetett összeg is
  • A kiadási oldalnál többletkiadást jelentett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ezen kívül meghaladták az előző évi kifizetéseket többek között a vasúti és közúti közlekedési támogatások, lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.
  • Tavaly az első tizenegy hónapban 887,7 milliárd forintos volt a költségvetési deficit.
  • A minisztérium közölte, a 3 százalékos cél alatt fogják tartani az idei GDP-arányos költségvetési hiányt. Az idei évre tervezett hiány 984,6 milliárd forint.