Többet fogunk idén a karácsonyra költeni, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Többet fogunk idén karácsonyi ajándékra költeni, mint tavaly - áll a GfK most megjelent előrejelzésében. A kiskereskedelmben az év utolsó hónapjára koncentrálódik az éves forgalom 10 százaléka.
Vágólapra másolva!

A GfK szakemberei szerint a növekedés mind a napi-, mind pedig a tartós fogyasztási cikkek területén megfigyelhető lesz.

A várakozások szerint az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a hipermarketekben történik majd a legtöbb vásárlás. Az év többi részében a kiskereskedelmi forgalom negyede bonyolódik ezekben az üzletekben, ez azonban decemberre 30 százalék fölé ugrik.

Amíg december az összes kiskereskedelmi forgalom mintegy tíz százalékáért felelős, addig bizonyos termékkörökben - különösen a műszaki cikkek és a tartós fogyasztási cikkek körében - ez az arány akár 25 - 30 százalék is lehet.

“Az idei évben a 2012-es karácsonyi forgalomnál jobbat várunk” – mondta Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének menedzsere.

“A piac folyamatosan fejlődik, köszönhetően főként az IT, telekom és szórakoztató elektronika szektoroknak. Ezért gondoljuk, hogy 8-10 százalékkal meg fogja haladni az idei december a 2012. évi forgalmat. A slágertermék műszaki cikkek tekintetében idén a tablet, az okostelefon, az e-könyv olvasó, konyhai kisgépek, vasalók, kapszulás kávéfőzők lesznek. A LED illetve 3D tévékészülékek iránti kereslet véleményünk szerint nem fogja meghaladni a 2012. decemberi forgalmat, mivel a digitális átállás miatt sok család előrehozta vásárlását” – tette hozzá a szakember.

A kereslet élénkülése egyébként már most érezhető, pedig a karácsonyi szezon még csak néhány napja kezdődött, így a legtöbben egyelőre csak nézelődnek.