Összeomlott az aranyár

Vágólapra másolva!
Ha másra nem is, az idei év arra mindenképp jó volt, hogy mindenkinek a fejében helyre tegye az aranyról kialakított képet. Számomra is tanulságos volt látni a nemesfém nagy zuhanását, még úgy is, hogy már egy évvel ezelőtt is éreztem, nem jelent sok jót az arany látványos elgyengülése.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Idén a befektetési termékek kategóriájában nálunk az arany vitte el az „év vesztese” címet, ami leginkább azért lehet érdekes, mert Magyarországon pont a biztonságos jellegét kihegyezve adták el fűnek-fának a nemesfémet. Reméljük az Investor.hu olvasói között kevesen vannak, akiket nagy meglepetésként ér az, hogy bizony az aranyár esni is tud, ráadásul nem is akárhogyan. Év közben ugyanis többször figyelmeztettünk már a közelgő felhőkre, amik rendre be is árnyékolták az arany piacát.

Forrás: Investor.hu

Bár személy szerint én már egy évvel ezelőtt is kezdtem pesszimistán szemlélni az arany gyengélkedését, először májusban éreztem úgy igazán, hogy a 2000-es évek eleje óta tartó nyerő széria idén bizony véget ér. Épp munkába utaztam, amikor egy interjú szövegében azt olvastam, hogy azért érdemes aranyban gondolkozni (ekkor már csökkenőben volt az árfolyam), mert ugyanannyi pénzből többet tudunk vásárolni. Annyiban korrekt volt a válasz, hogy még csak a látszatát sem akarta annak fenntartani, hogy kitartó kutatási munka áll a vélemény hátterében, de azért egy legyintéssel sajnos nem mehetünk el az ilyen és ehhez hasonló érvelések mellett.

Forrás: Investor.hu

A tőzsdei folyamatokon edződött szemek számára viszont hasznosak ezek a túlfűtöttségről árulkodó jelek. Hiszen ha már a sarki fűszeres is aranyat árul, akkor bizony nagy baj közeleg. Nem kell messzire menni, hogy belássuk, bizony boldog boldogtalant megpróbáltak felültetni az aranyvonatra, 2012-re már Magyarországon is hirdetések tucatjai biztattak a nemesfém vásárlására. Vagyis igenis látszottak a túlfűtöttség jelei, amit persze éppen az események sodrában nem egyszerű felismerni.

Lehet vele veszíteni, ettől még része lehet portfóliónak

Úgy gondolom ezen a ponton érdemes egy dolgot leszögezni. Nem azt állítom, hogy az arany egy kerülendő termék volt az elmúlt években, a 2008-09-es válság idején, sőt még azt követően is sokszor gondoltam úgy, hogy érdemes vásárolni a nemesfémből (például egy diverzifikációra törekvő portfóliónak kitűnő kiegészítő eleme lehet). Abból viszont sosem indultam ki, hogy az arany biztonságos, így egy centet sem veszíthetek a befektetésemen.

Kockázati szempontból a nemesfémet mindig inkább úgy kezeltem, mintha részvényt vásárolnék. Az aranynál ráadásul még hatványozottabban kell figyelni a kockázatok kezelésére, hiszen itt mégis egy olyan eszközről van szó, amit sokkal inkább a belé vetett hit, mintsem a nem kalkulálható belső értéke mozgat. A veszteségvágó (vagy angolosan stop loss) szintet éppen ezért érdemes már a vásárláskor szigorúan meghatározni. Ha előre tudom, hogy az arannyal 2 egységet nyerhetek (merthogy egy célszintet is illik kitűzni belépéskor) és 1 egységet veszíthetek, akkor az így adódó 2-es hozam-kockázat arány már kellően magas (legalábbis nekem), hogy pozíciót nyissak.

Mi jöhet jövőre?

A 2013-as év végénél vagyunk, így illő lenne a jövő évre vonatkozóan is megfogalmazni várakozásainkat. Anélkül, hogy részletesebb fejtegetésekbe bocsátkoznék (ezt már korábban többször megtettük az Investor.hu hasábjain), továbbra is szkeptikus vagyok az arany feltámadását illetően. A pénzügyi rendszer összeomlásától való félelmek ugyanis teljesen elültek, a világgazdaság növekvő pályán halad, extrém inflációs nyomásról szó sincs, a nagy aranyfelhasználó India vámokkal korlátozza az importot, ráadásul az amerikai jegybank jövőre megkezdi visszafogni eszközvásárlásainak mértékét. Utóbbi miatt könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy az amerikai kötvényhozamok tovább emelkednek majd, ami láthatóan módon már eddig sem kedvezett az arany árfolyamának.

Forrás: Investor.hu

Bár pesszimistán állok a 2014-es év elé, azért azt nem felejtem el, hogy mostanra rég látott mélységbe süllyedt a spekulatív vételi pozíciók mértéke az arany piacán, vagyis mintha a korábban jellemző túlfűtöttség kezdene alábbhagyni. Amikor majd mindenki borúsan kezdi szemlélni az arany jövőjét, akkor talán megint érdemes lehet a nemesfémben gondolkozni.

Forrás: Investor.hu