Közel 3000 embert tesz lapátra a lengyel telekomcég

Vágólapra másolva!
Tegnap délután jelentette be a lengyel TPSA, hogy a 2014-2015-ben közel 3000 embert bocsát el, miután sikerült megállapodniuk a szakszervezetekkel. A bejelentésre 10 százalékos mínuszba taszították a részvényt, de sikerült onnan felállnia és ledolgoznia a zuhanás egy részét. 
Vágólapra másolva!

A francia Orange (korábbi nevén France Telecom) többségi tulajdonában lévő lengyel telekomcég, a TPSA fontos bejelentéseket tett:

  • Egyrészt elbocsát 2950 főt a cégtől 2014-2015-ben, miután sikerült megegyeznie a szakszervezetekkel.
  • Másrészt a leépítés miatt 2013 negyedik negyedévében fogja az ehhez kapcsolódó költségeket elszámolni. Az elbocsátottak 4-15 havi kompenzációt kapnak attól függően, hogy mennyi ideje dolgoznak a cégnél.
  • Harmadrészt a TPSA 2014-2015-ben évi 2,5 százalékos béremelést hajt végre.

A bejelentésre a TPSA részvénye mélyrepülésbe kezdett és végül több mint 6 százalékos mínuszban zárt, miután megjárta a 10 százalékos mélységet is.

Sokaknak meglepő lehetett a részvény negatív reakciója az elbocsátások hírére, hiszen nem ritka ilyenkor az árfolyam emelkedése, mivel a cég hosszabb távon költségeket takarít meg. Elképzelhető, hogy a papír azért esett ekkorát, mert a befektetők (1) nagyobb leépítésre számítottak, (2) nem elnyújtva, hanem már a negyedik negyedévben elszámolja az elbocsátáshoz kapcsolódó költségeket, (3) sokallhatják az évi 2,5-2,5 százalékos béremelést. Tehát vélhetően a piaci várakozások a bejelentéshez képest másabbak voltak, így nem feltétlenül meglepő a reakció.

TPSA napi grafikon (Varsó) Forrás: Bloomberg

Jó hír a Magyar Telekomnak?

Áttételesen azonban ennek a hírnek lehet hatása a magyar piacra is. A régiós telekomszektorban gondolkozó alapkezelők könnyen a Magyar Telekomra figyelhetnek, hiszen a szektor egyik legalulértékeltebb szereplőjének számít a cég.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom részvényével kapcsolatban több negatív hír is megjelent az elmúlt hetekben, hiszen bejelentették, hogy vélhetően nem fizetnek osztalékot, illetve a társaság kikerült az MSCI Global Standard indexekből is. A sok negatívum ellenére azonban némi erőt lehet látni a papírban. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a frekvenciatender még mindig bizonytalansági tényező lehet a részvény életében.

A napi grafikonon jól látható, hogy a részvény nagyjából ott jár, ahol a bejelentések előtt forgott. Ez pedig némi erőt jelenthet.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha érdekli a telekomszektor jövője, vagy az, hogy mire számítson jövőre a piacokon, akkor érdemes eljönnie az Investor.hu befektetői klubjára.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.