Jól vizsgázik a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Egyelőre úgy tűnik, hogy a befektetők nem siratják a Magyar Telekom várhatóan elmaradó osztalékát, hanem inkább bevásárlásra ösztönzi őket a bejelentés. A napon belüli pozitív teljesítmény ráadásul kedvező lehet a jövőre nézve, már ha a régiós szektortársak korábbi osztalékvágásaiból indulunk ki.
Vágólapra másolva!

Tiszta vizet öntött a Magyar Telekom vezetése a pohárba az osztalékkal kapcsolatban. Bejelentésük szerint ugyanis a jelenlegi működési és üzleti környezet mellett a társaság nem lesz olyan helyzetben, hogy osztalékot fizessen a 2013-as év eredménye után.

Az információ némiképpen negatív meglepetésként hathat a befektetők számára, hiszen az elemzői konszenzus szerint 20 forint körüli osztalékot fizethetett volna részvényenként jövőre a telekomcég. Ugyanakkor már korábban napvilágot láttak olyan várakozások, melyek elképzelhetőnek tartották, hogy a Magyar Telekom nem fog osztalékot fizetni az idei év eredménye után. Többek között ezt tábort erősítette az Investor.hu is.

Ráadásul mondhatni az osztalékvágást vetítette előre az is, hogy a kontinens meghatározó telekommunikációs társaságainak jelentős része már korábban a kifizetések visszafogására szorult. A régiós telekomcégek szinte egytől egyig éltek is az osztalékcsökkentés eszközével, igaz a Magyar Telekoméhoz hasonló mértékű lépést egyedül az osztrák Telekom Austria alkalmazott, amely 93 százalékkal vágta vissza eredeti elképzeléseit 2012-ben.

A régiós telekomcégek egy részvényre jutó osztalékának alakulása Forrás: Investor.hu

Mi áll az osztalékvágások mögött?

Az elmúlt évek komoly kihívások elé állították az európai telekommunikcáiós cégeket. Az iparági verseny fokozódása mellett a gyenge makrogazdasági környezet is hátráltatta a szektort. Ráadásul jókora tehernek bizonyultak a közelmúltban lezajlott frekvenciatenderek, melyek óriási beruházási igényük miatt az adósságállományra helyeztek komoly nyomást.

A cégek többsége tulajdonképpen többé-kevésbé a frekvenciakiadásokkal magyarázta lépését. Közéjük tartozik a Telekom Austria is, amely több mint egy évvel megelőzve a tendert már visszavágta osztalékát.

Ebből kiindulva a Magyar Telekom részéről is magyarázható az osztalékvágás, hiszen az ősszel kifizetett 34 milliárd forintot követően jövőre újabb tízmilliárdokat áldozhat újabb frekvenciasávok megvételére. Az NMHH által múlt héten közzétett tervezet szerint az állam mintegy 125 milliárd forintos bevételre számíthat a pályázóktól.

Mi várhat a Magyar Telekomra?

A piaci szereplők vegyes fogadtatásban részesítették a régiós telekomcégek osztalékvágásait. A kedvezőtlenebb kimenetel az árfolyam markáns zuhanását eredményezte, míg a szerencsésebbek nagyjából stagnálással megúszták a bejelentéseket. Előbbi kategóriába sorolható a lengyel TPSA mindkét osztalék csökkentése, illetve a Telekom Austria második vágása.

Ráadásul a kifizetés visszavágása miatt jelentősen megütött papíroknak később sem sikerül talpra állniuk, a bejelentést követő egy hónap múlva is szinte ugyanott tartózkodtak, mint ahova a hírre leestek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom azonban úgy néz ki, hogy egyáltalán nem ezt az utat követi, hanem inkább a Telefónica CR példáját, amely a bejelentést követően nem fogott meredek zuhanásba. Ugyan a hazai telekompapír 4,1 százalékos mínusszal nyitott tegnaphoz képest kora délutánra mégis képes volt ennek a csökkenésnek a felét ledolgozni. Ebben nagy szerepet játszhat, hogy feltehetően a piaci szereplőket nem érte váratlanul az osztalék visszavágása. A jelentős kockázati faktorként számon tartott frekvencia tender mellett a nemrégiben megvalósult MSCI indexátsúlyozás okozta negatívumokat is már korábban beárazhatták a befektetők.

Habár a Magyar Telekom chartja elsőre nem tűnik túlságosan vonzónak, mégis érdemes lehet odafigyelni a telekompapírra, hiszen árfolyama továbbra egy markáns dupla ellenállás közelében húzódik. Ennek áttörése pedig egy igen pozitív jelzés lehetne.

A Magyar Telekom napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu