Már optimistábbak a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Az öt évvel ezelőtt kezdődött gazdasági válság a hazai vállalkozások többsége szerint már elérte mélypontját. A cégvezetők legnagyobb arányban a gazdaság hosszú távú stagnálására számítanak, de jelentős részük már bízik a javulásban. Az agrárcégek és a középvállalkozások látják a legderűsebben a jövőt – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

"A vállalkozások bizalommal tekintenek a jövőre, és lassan maguk mögött tudhatják a válságot, hiszen 56 százalékuk szerint a gazdasági visszaesés már elérte a mélypontját. Ez az érték közel duplája a 2009-ben mért 30 százalékos adatnak. Az előrejelzések szerint van okuk a derűlátásra a vállalkozásoknak, hiszen Európa gazdasága lassan kilábal a recesszióból, és az idei évben már a magyar GDP is növekedésnek indult” – kommentálta a legfrissebb kkv bizalmi index alakulását Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző szektorokat tekintve visszafogottabban ítéli meg a gazdaság jelenlegi helyzetét a szolgáltató (55%) és a kereskedelmi (51%) ágazat, miközben a mezőgazdasági (65%) és az ipari, építőipari (62%) vállalkozások közül jóval nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy a válság már elérte a mélypontját, és nem várható további romlás.

A különböző árbevételű cégeknél a cégmérettel együtt az optimizmus is növekszik: míg a mikrovállalkozások csupán közel fele (52%) véli úgy, hogy a recesszió már nem folytatódik tovább, addig a kis- és középvállalkozások közel azonos arányban - 60% és 61% -, jóval derűlátóbbak a jövő tekintetében.

A gazdaság jelenlegi helyzetét illetően megoszlanak a vélemények a cégvezetők között. Legtöbbjük (58%) úgy véli, több visszaesés már nem lesz, de egyelőre javulásra sem számítanak. Ezzel szemben közel minden negyedik vállalkozás (27%) ennél jóval bizakodóbb, szerintük mostantól lassú növekedés veszi kezdetét. Ez az érték közel duplája az egy évvel ezelőtti értéknek, akkor a kkv-k 15százaléka volt óvatosan optimista. További 1 százalék a gazdaság gyors javulását feltételezi, miközben a cégvezetők 11 százaléka még legalább egy nagy gazdasági visszaesést valószínűsít. Egy évvel ezelőtt tripla ennyi vállalkozás vélekedett ilyen negatívan a gazdasági kilátásokról.