Imádjuk a tableteket, de lassan elfogynak az új vevők

Vágólapra másolva!
Bár évente még több mint 50 százalékkal bővül a globális tablet-piac, a mesés növekedésnek lassan vége. Jövőre már csak alig több mint 20, míg 2017-ben kevesebb mint 10 százalékkal nőhetnek az eladások világszerte. Ráadásul az IDC is pesszimistább lett, 2017-ben nem valószínű az elemzők szerint, hogy sikerült eladni 400 millió tabletet.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobbra nő majd a globális táblagép-piac a következő években, ám ahogyan nő majd az egy év alatt eladott táblagépek száma, úgy válik majd egyre fontosabb tényezővé az éves növekedési ütem is. A korábbi éves szinten több száz százalékos növekedési ütemeknek látszólag vége, bár az IDC legfrisebb prognózia alapján idén még több mint 50 százalékos bővülés mutatkozik majd, feltéve, hogy jól sikerül a karácsonyi szezon.

2014-ben azonban már ennek csak a fele, megközelítőleg 22 százalékos lehet a növekedés, miután az IDC szerint "csak" 270 millió táblagépet adhatnak el világszerte. Persze a 270 millió eladott tablet még így is rengetegnek számít, és 2017-re akár 386 milliót is elérhetik az eladások, a növekedési ütem azonban egyre alacsonyabb lesz majd. 2016-ról 2017-re már csak egyszámjegyű lehet a bővülés, ami nem túl kedvező azoknak a cégeknek, akik a tablet-piac nagy felemelkedéséből szeretnének minél nagyobb hasznot húzni.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Ráadásul az IDC legfrissebb prognózisának egy másik negatív üzenete is van a tablet-piac számára, hiszen ezúttal már látványosan lefelé módosították a korábbi becsléseiket az elemzők. Míg a nyári becslések egyértelműen optimisták voltak a februári előrejelzéshez képest, addig a most publikált adatokból már a korábbinál jóval pesszimistább jővőt feltételez az IDC.

Forrás: IDC, Investor.hu

Ha pedig a mostani esetből majd "hagyomány" válik - mint például a PC-piacnál - akkor könnyen lehet hogy a mesés növekedésnek jóval korábban vége lehet, és nem csak 2017-ben lehet először egyszámjegyű növekdés. Persze egyetlen előrejelzésből azért nem lehet messze menő következtetéseket levonni.

A visszaesés az IDC becslései szerint főleg az és iOS operációs rendszerrel felszerelt gépeket érinti majd leginkább, miközben a Windows-os tabletek egyre nagyobb szereplővé válhatnak. Az iPadek részesedése a 2012-es 45 százalékról alig 30 százalékra esik majd vissza, és az Androidos táblagépek térnyerése is megáll. A Windowsos tabletek pedig 2017-ben már a piac 10 százalékát uralhatják, ami jókora fellendülés lehet a jelenlegi alig több mint 3 százalékról.