Hidegzuhany a Magyar Telekomtól

Vágólapra másolva!
Hidegzuhanyként érheti a hír a piaci szereplőket, miszerint a Magyar Telekom a jelenlegi tervei szerint nem fizet osztalékot az idei év után. Bár a kifizetés jelentős visszavágása borítékolható volt, a várakozásokban még nagy átlagban 21 forint körüli osztalék szerepelt (annak ellenére is, hogy már az Investoron is foglalkoztunk a nulla forint lehetőségével). Ehhez képest tehát a 0 forint nagy meglepetésnek számítana, amire az elmúlt években egyszer sem volt példa a vállalat történetében. 
Vágólapra másolva!

Bár azt már eddig is sejtettük, hogy a Magyar Telekom jövő évi osztaléka sokkal kevesebb lesz az idei 50 forintnál, arra azonban csak kevesen számítottak, hogy az osztalék lenullázásának olyan komoly valószínűsége van, mint amit a társaság mai közleménye sugall. Nem mondja ki ugyan a vállalat, hogy nem fizet osztalékot, az erre való utalás mindenesetre elég egyértelműnek tűnik.

„A most rendelkezésre álló információk alapján, jelenlegi terveik szerint” nem fognak osztalékot fizetni, hiszen az eladósodottsági rátát a 30-40 százalékos sávban kívánják tartani. Ez a vélemény persze változhat még az igazgatóság hivatalos előterjesztéséig – ami az utóbbi években rendre február végén érkezett -, mindenesetre arra már biztosan elég ez a figyelmeztetés is, hogy alaposan átrendezze a piaci szereplők fejében a részvényről alkotott képet.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Eddig ugyanis – még a céget sorozatosan érő terheket látva is - csak kevesen számoltak azzal, hogy teljesen nullára írják a kifizetést. Úgy gondolták sokan, hogy a vállalat rugalmasabban kezeli majd az eladósodottsági ráta alakulását, és időlegesen engedi kilépni a célsávból az osztalékpolitika meghatározásában kiemelt fontosságú mutatót. Úgy tűnik azonban, hogy a Telekomnál sokkal inkább ragaszkodnak az elmúlt években is alkalmazott rendhez, vagyis az eladósodottsági plafon megtartásához, ami részvényesi szempontból az osztalékpolitika kiszámíthatóságát mindenképpen javítja.

Forrás: Investor.hu

A hatás azonban még ennek ellenére is negatív, hiszen a befektetők egy osztalékpapírnál nem szeretik az osztalék csökkenését, pláne annak eltűnését látni, még ha ez csak átmeneti időre is történik. A tankönyvi példákban is szereplő stabil, emelkedő osztalékfizetésnek viszont a Magyar Telekom ezúttal nem tud megfelelni, ami elsősorban külső tényezőkre vezethető vissza.

A vállalat éves szinten tetemes mértékű különadót fizet (tavaly 33 milliárd forintot, ami részvényenként 32 forintnak felel meg), ráadásul idén még a frekvenciatenderek is plusz kiadásként jelentkeztek. Az 1800 és 900 MHz-es frekvencia jogosultság meghosszabbításának egyszeri díja 34 milliárd forint volt (papíronként 33 forint), amivel nem csinált olcsó vásárt a vállalat. Ezekhez újabb kiadási tételek sorakozhatnak fel, az NMHH még idén kiírja a tendert a 800 MHz-es és több másik frekvenciasáv használatára. Az Investor.hu kalkulációi szerint ez a Telekomnak akár újabb 43 milliárd forintos kiadást is jelenthet, ami részvényenként szintén nem elhanyagolható, 41 forintos összeg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha ezeket szépen összeadogatjuk, és még azt is mellétesszük, hogy a vállalat eredményei csökkenő pályán mozognak (iparági sajátosságok miatt), akkor könnyen beláthatjuk, hogy az eladósodottsági célsáv megsértése nélkül a vállalat nem tudott volna szemmel is látható mértékű osztalékot fizetni az idei év után. Már csak azért sem, mert a ráta jelenleg is a célszint felett áll, újabb egyszeri kiadási tételek pedig biztos nem segítenének lenyomni azt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi lesz a papírral?

A vállalatot követő elemzők jövő évre a Bloomberg konszenzusa szerint 21,5 forintos osztalékra számítottak, ehhez képest a nulla forint jókora negatív meglepetés. A rá következő években viszont a piaci szereplők hasonlóan nyomott, 23-28 forint körüli kifizetést valószínűsítettek, ami viszont jó esetben még akár konzervatív feltételezésnek is bizonyulhat.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A vállalat az idei egyszeri kiadások negatív hatásait ugyanis minél előbb letudhatja (ha valóban lenullázzák az osztalékot), így ha később a frekvenciatenderek miatti kiadások már nem jelentkeznek, akár az elemzői becsléseknél gavallérabb is lehet majd a vállalat.

A nagy kérdés, hogy a piaci szereplők milyen gyorsan tudják majd túltenni magukat a kezdeti sokkon. Ez kis időre minden bizonnyal megfekszi majd a gyomrukat, de idővel a sebek elkezdhetnek gyógyulni, és lassan tényleg elérkezhetünk egy olyan ponthoz, ahol a jelentős kockázatok (mint eddig a frekvencia tenderek, vagy az MSCI indexből való kiesés lehetősége) már nem vetnek majd árnyékot a Magyar Telekom részvényeire.

Mert bár osztalék ezúttal - legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy - nem lesz, a társaság EV/EBITDA alapon egész Európában az egyik legvonzóbb telekomvállalat, ami mellett valószínűleg a nagyobb piaci szereplők sem mennek majd el szó nélkül.

Forrás: Investor.hu