Fordulatra készül a BlackBerry?

Vágólapra másolva!
Első ránézésre drámai, ám összességében igen vegyes gyorsjelentést tett ma közzé a szenvedő BlackBerry. A főbb sorokon hatalmas csalódást okozott a cég, ám a nettó készpénzállomány annyira nem alakult rosszul, ráadásul a Foxconn megállapodás is kedvezően értékelhető.
Vágólapra másolva!

Elég nehezen értékelhető gyorsjelentést tett közzé ma délután a BlackBerry, hiszen az hiába okoztak egyértelműen csalódást a számok, több olyan pont is található a jelentésben, aminek értékelése eléggé bizonytalan lábakon áll. Ami biztos lábakon áll, azok a számok, íme:

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A számok mögött

Az árbevétel változatlanul kártyavárként omlik össze, miután a mai gyorsjelentés ismét sikerrel bizonyította: van még lejjebb. Hiába vártak ugyanis az elemzők 1,6 milliárd dollárt, tehát hatalmas visszaesést 2012-höz képest, a BlackBerry ismét negatív meglepetésre volt képes: 1,19 milliárd dollár! Ez nagyon kevés, ennél több kell! Főleg úgy, ha a készülékeladásokat is figyelembe vesszük, ami tovább zuhant, 4,1 millió darabra.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ez viszont még csak a történet egyik lába, egy vállalkozásnak nem csak árbevétele van, hanem költségei is. Ebből pedig a BlackBerrynek jócskán több van, mint bevételből, sőt, a közvetlen költségek egészen pontosan közel 2,5 milliárd dollárt tettek ki. Kétszer annyit, mint az árbevétel! Hogy akkor arról már ne is beszéljük, hogy a működési költségeken továbbra sem sikerült faragni, azok változatlanul 1 milliárd dollár felett alakulnak. Meg arról se, hogy annyira nem kellenek senkinek a BlackBerry telefonok, hogy 4,6 milliárd dolláros leírást kellett végrehajtani a készleteken és különböző eszközökön. Nos, ezek függvényében nem meglepő, hogy a részvényenkénti (tisztított) eredmény már jó ideje nem a pozitív tartományban mozog.

Pénz, az van

Hogy ne csak rossz híreket szállítsunk, van itt néhány olyan információ is, ami már jóval nagyobb optimizmusra ad okot. Itt van például a nettó készpénzállomány, ami meglepetésre nem csökkent jelentősen, és 2,07 milliárd dollár volt november 30-án. Ez pedig nem elhanyagolható, mivel sokan arra számítottak, hogy az előző negyedévben jelentősen csökken majd ennek nagysága.

Mivel sokan már az árfolyamban található nagy készpénzállományt vizsgálják, ezért a gyorsjelentés ezen része már nem értékelhető annyira negatívan. A tegnapi záróárral számolva egyébként a piaci kapitalizáció közel 63 százalékát teszi ki a nettó készpénzállomány, ami azért tekintélyes aránynak számít.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Könnyen lehet azonban, hogy sokan már egy későbbi felvásárlásra, vagy éppen feldarabolásra számítanak, így más értékelési módszereket is használhatnak annak eldöntésére, mennyire is vonzó a BlackBerry. Ennek értelmében bizonyos üzletágakat (hardver, szolgáltatások, stb) külön-külön is értékelhetnek. Látva az eddigi folyamatokat, a készülékgyártást olyan sokra nem értékelheti a piac, sőt, veszteséges működése miatt még negatív jelenértékkel is szerepeltethetik az elemzők a modelljeikben.

Foxconn. Fordulat?

A mai hírekből ugyanakkor világosan kitűnik, a cég nem szeretne felhagyni az okostelefon gyártással, sőt, kiszervezné azt a kínai Foxconn számára. Így az Indonéziába, vagy éppen Mexikóba szánt telefonokat már itt gyártatná le a BlackBerry, és így próbálna költségeket megspórolni. Persze az együttműködés nem újkeletű a Foxconn számára, hiszen az Apple is hasonló konstrukcióban oldja meg telefonjai gyártását.

Ugyanakkor Foxconn-megállapodás felvet bizonyos kérdéseket, egészen pontosan nemzetbiztonsági kérdéseket. Az amerikai kormányzatból ugyanis sokan használnak BlackBerry telefonokat a remek biztonsági megoldások miatt, így ők vélhetően nem nézik majd jó szemmel a kínaiak megjelenését. A BlackBerry ugyanakkor hangsúlyozta, a szabadalmak továbbra is a kanadai cég tulajdonában maradnak. Érdekes az ügy, vélhetően jönnek még erről kormányzati nyilatkozatok is a következő hetekben.

A BlackBerry napi grafikonja (Nasdsaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Végeredményben pedig érdekes a maga a BlackBerry is, egy alapvetően pocsék gyorsjelentésre ugyanis a befektetők először 6 százalékos mínuszba, majd kisebb pluszba rántották a papírt a gyorsjelentés után. Hiába tudott tehát minden várakozást alulmúlni a cég, annyira már nem okozott ezzel meglepetést a Blackberry. Ráadásul a nettó készpénzállomány sem csökkent jelentősen. Ha a Foxconn megállapodással sikerül csökkenteni a költségeken, és az új piacokon sikerrel veti meg a lábát a BlackBerry, akkor még akár fordulat is jöhet. Erre azonban most még ne vegyünk mérget, nagyon kockázatos a vállalat.