Fokozatosan bepörög a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A következő két évben is teljesíteni fogja Magyarország az EU által előrt költségvetési hiánycélt, ezen túl az éves maginfláció is 3 százalékra mérséklődhet jövőre. A hazai gazdasági növekedés fokozatosan begyorsulhat, és jövőre 2,1 százalékos lehet - mondta el Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, aki a jegybank ma közzétett inflációs jelentését kommentálta.
Vágólapra másolva!

Palotai szavaiból és a teljes inflációs jelentésből kiderült, hogy:

  • A forint árfolyama jelenleg konzisztens az MNB közép távú inflációs célkitűzéseivel.
  • Az MNB fel volt készülve a Fed eszközvásárlási programjának csökkentésére, így az nem érte váratlanul a jegybankot.
  • 2013-ban 3,3 százalékos, 2014-ben és 2015-ben pedig 3 százalékos lehet a maginfláció hazánkban. A jegybank szeptemberben még 3,5 százalékos maginflációt várt idénre, 2014-re és 2015-re pedig 3,8 százalékos áremelkedéssel kalkulált.
  • Az alacsonyabb inflációs várakozások oka a mérsékeltebb inflációs alapfolyamatok, és a különböző kormányzati intézkedések (például a készpénzfelvétel ingyenessége).
  • A visszafogott belső kereslet továbbra is erős árleszorító hatással bír, miközben az importált inflációs hatások is mérséklődhetnek.
  • A GDP-arányos, egész éves költségvetési hiány 2,6 százalékos lehet idén, és jövőre tovább, 2,5 százalékra csökkenhet. 2015-ben viszont 2,9 százalékra ugorhat az MNB számításai szerint. Így mindhárom évben Magyarország teljesíteni fogja az EU által előírt 3 százalékos hiánycélt hazánk Palotaiék szerint.
  • Az MNB a gazdasági növekedés fokozatos javulására számít, amit rövid távon továbbra is az export vezethet. Idén 0,7 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, 2015-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedést vár az MNB.
  • A jegybank szerint a belföldi kereslet élénkülésével a növekedés szerkezete fokozatosan kiegyensúlyozottabbá válhat. A nemzetközi konjunktúra lassú erősödésével legfontosabb külkereskedelmi partnereink keresletében is bővülésére számítanak, miközben az új autóipari kapacitások termelésének felfutása javíthatja Magyarország exportpiaci részesedését.
  • A jegybank előrejelzési horizontján megtörhet a nemzetgazdasági beruházásokat a válság kitörése óta jellemző csökkenő tendencia, és a beruházásokat újból bővülés jellemezheti. A beruházási aktivitás erősödéséhez elsősorban a dinamikusan bővülő, európai uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások járulhatnak hozzá, miközben a kiterjesztett Növekedési Hitelprogram enyhítheti a kis- és középvállalatok finanszírozási korlátjait.
Az MNB várakozásai Forrás: MNB, Investor.hu