Csányi: Nálunk sincs szebb étkészlet

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor szerint indokolatlan, hogy a devizahitelesekkel ilyen kiemelten foglalkozik a politika, a stadionok építése nem hiábavaló, a Mol munkájában pedig semmilyen akadályt nem jelent a Hernádi-ügy. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Forbes magazin decemberi számának adott interjút.
Vágólapra másolva!

OTP, Mol, foci, Bonafarm - általában ez a sorrend, így osztja be az ország legvagyonosabb üzletembere az idejét, derült ki a Forbesnak adott friss interjújából. Csányi Sándor nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelynek az OTP nem tudna megfelelni, de ha ez mégis bekövetkezne, akkor szerinte a magyar bankrendszernek vége. "De még ebben az esetben is mi kapcsolnánk le a villanyt" - mondta a bankvezér, aki a takarékszövetkezetek és az állami Takarékbank térnyerésétől sem tart, amennyiben a verseny tisztességes marad, és megmarad az országban a szabad bankválasztás. Ezzel kapcsolatban eddig egyetlen dolog lepte meg: "a tulajdonnal való szabad rendelkezés jogának a korlátozása".

A Mol igazgatóságának alelnökeként a Hernádi-ügyről is beszélt: szerinte "lehet, hogy kívülről nézve ez egy szépségfolt, de nem látom, hogy a Mol munkájában végül is bármilyen akadályt jelentene". Jelezte, hogy a Molnak alapvetően nem szándéka az INA értékesítése, elsősorban egy piaci alapon működő INA-ban érdekelt. Ha mégsincs más út, és ha a horvátok nem akarják, vagy nem tudják megvásárolni a Mol INA-részesedését, akkor harmadik félnek kívánják felajánlani.

Csányinak egyébként soha nem voltak miniszterelnöki ambíciói, bár voltak olyan időszakok, amikor néhányan megpróbálták rábeszélni, legyen különböző formációk zászlóvivője. "Volt, amikor azonnal, máskor kis gondolkodás után, de mindig nemet mondtam" - fogalmazott. Azt is elmondta, hogy soha nem akart hatalmat szerezni, csak jó üzleteket kötni, legfeljebb itt-ott lobbizott ennek érdekében.

Hogy a politika ilyen kiemelten foglalkozik a devizahiteles problémával, azt indokolatlannak tartja, azt pedig őszintén nem érti, aki nem lép be az árfolyamgátba. "Egy használt autó árát kapja ajándékba a banktól és az államtól, miközben a mainál 20-25 százalékkal kisebb törlesztő részletet kell fizetnie 5 éven keresztül" - érvelt.

MLSZ-elnökként úgy érzi, hogy a stadionépítés megtérül, azt viszont sajnálja, hogy amióta ezt a tisztséget is viszi, szinte teljesen magára hagyta a Bonafarmot. Pedig a mezőgazdaság fejlesztése kiemelt terület az életében, onnan még "soha egy fillért se" vett ki, és nem is hiszi, hogy a következő 10 évben onnan jövedelmet vinne haza. A földtörvénnyel egyébként nem ért egyet, mert szerinte pont azok a gazdaságok roppannak meg, ahol korszerű technológia van, és azok nem kapnak földhaszonbérletet, akik hatékonyt termelést tudnának folytatni.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának bizonyos elemeit viszont dicsérte: szerinte kifejezetten pozitív, hogy a kormány figyel az eladósodottság szintjére, és a költségvetési hiányra.

Az ország leggazdagabb embere a magánéletéről is beszélt. Kiderült, hogy a gyerekeivel is szívesen is focizik (öt gyereke van), egyszer egy évben elmegy Afrikába vadászni, de amúgy náluk sem szebb az étkészlet, mint máshol, ugyanolyan a szalonna a hűtőben, mint bárkinél, és nem változtak meg a kedvenc ételei azóta, hogy több pénze lett.