Brutális lett az amerikai GDP!

Vágólapra másolva!
3,6 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben, negyedéves alapon, 2012 hasonló időszakához képest. Utoljára másfél éve volt ekkora növekedés az USA-ban, ez pedig a részvénypiacok számára kulcsfontosságú QE3 program szempontjából sem mellékes.
Vágólapra másolva!

Fél3-at ütött az óra

  • 3,6 százalékos GDP-növekedést publikált az USA a harmadik negyedévre vonatkozóan, az előző évhez képest, negyedéves alapon. Ez volt a második olvasat.
  • Pedig már az első olvasat is meglepte az elemzőket, akkor 2 százalékos növekedéssel számoltak, de végül 2,8 lett belőle.
  • Utoljára 2012 első negyedévében volt ekkora bővülés, akkor 3,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest a GDP.
  • A hírre erősödött a dollár, megközelítve az 1,355-ös szintet.
  • Az arany is gyengülni kezdett, 1225 dollárig esett az árfolyam, miközben az adat publikálása előtt még 1230 dollár közelében járt.
  • Eközben a munkanélküli segélykérelmek száma is csökkent 23 ezer fővel. Az újonnan regisztrált munkanélküli segélykérelmek száma 298 ezer volt, ami ami jóval kedvezőbb adat, mint a várt 320 ezer.

Az EURUSD napos grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Az EURUSD napos grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mit jelenthet ez a jövőre nézve?

Az természetes, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye perdöntő az amerikai részvények szempontjából, ám a Fed jelenleg futó havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programja, a QE3 számára sem mellékes a növekedés. A Fed ugyanis már hónapok óta fontolgatja a program mérséklését, ami rossz hír lenne a részvénypiacok szempontjából, tekintve hogy az államkötvények iránti alacsonyabb kereslet miatt azok hozama is felfelé indulna el, egyre vonzóbb alternatívát jelentve a részvénypiacokkal szemben.

Elsősorban az inflációt és a munkaerőpiaci adatokat figyeli a Fed amikor a döntéseit meghozza a QE3 programról, azonban az erős gazdasági teljesítmény nagyobb mértékű munkahely teremtéssel is jár, így a GDP adatok is árulkodóak lehetnek.

Ráadásul a tegnapi ADP adat és a mai heti friss munkanélküli segélykérelmek számára vonatkozó adatok nagyon erősek lettek, így nem lenne meglepő, ha a holnapi NFP adat is erős lenne. Ez pedig azért már a Fed QE programjára közvetlenül is hatást gyakorolhat.

Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a befektetők az elmúlt hetekben-hónapokban szépen lassan biztosra vették, hogy a QE3 program mérséklésére (tapír) legkorábban tavasszal kerül majd sor. Így pedig könnyen lehet, hogy a vártnál jobb GDP adat már nem okoz akkora pánikot a részvénypiacon. Látva az európai vezető indexeket, valamint az amerikai határidős indikációkat, akkora pánik azért nincs a tőzsdéken.