A horvátok javaslatot tettek az INA vezetésére

Vágólapra másolva!
Egy interjúban beszélt a horvát gazdasági miniszter, Ivan Vrdoljak az INA-ról és annak a vezetéséről.
Vágólapra másolva!

Hetek, hónapok óta húzódnak a Mol és a horvát kormány közötti csatározások az INA jövőjével kapcsolatban. Erről a témáról is beszélt Ivan Vrdoljak, a horvát gazdasági miniszter egy interjúban.

A beszélgetés főbb pontjai:

  • A horvátok felajánlották a Mol-nak, hogy az INA első számú vezetői pozícióját megtartsa egy olyan igazgatósági tanácsban, amiben fele-fele arányban ülnének a Mol és a horvát kormány emberei.
  • A stratégiai döntések során egyhangúlag döntenének a horvát javaslat szerint. Jelenleg egyébként Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának az elnöke dönt, ha nem tudnak a menedzsment tagok egyezségre jutni.
  • Ha nem tudnak megállapodni a menedzsment jogokról Vrdoljak szerint, akkor jogi lépéseket tesznek a horvátok, amivel megvédhetik az ország érdekeit.
  • Horvátorzág még a hónapban szeretne tárgyalni a Mol-lal a menedzsment jogokról.
  • Vrdoljak nemrégiben beszélt a Rosneft elnökével az INA jelenlegi helyzetéről és a régiós pozícióról is. De nemcsak az oroszokkal, hanem a katari energiaügyi miniszterrel is értekeztek erről.
  • Jelenleg a norvég Spectrum ASA végzi Horvátország feltérképezését (szénhidrogén lelőhelyek után kutatnak), és már a folyamat 65 százalékát megoldották. Az eredmények pedig biztatóak. Mint ismeretes Bosznia és Hercegovinában a Royal Dutch Shell próbálja megvetni a lábát, mivel szerintük jelentős olajkészlettel rendelkezik az ország.