A zágrábi kormány nem tudja, mire készül a Mol

Vágólapra másolva!
A zágrábi kormány még nem tudja, mi a Mol szándéka a horvát olajipari vállalattal, mondta a gazdasági miniszter. Ivan Vrdoljak reméli, hogy nem zárják be az INA finomítóit.
Vágólapra másolva!

Ha a Mol stratégiája a finomítók bezárása, akkor a horvát kormány nem fog megegyezni a magyar vállalattal, mondta Ivan Vrdoljak. A horvát gazdasági miniszter szerint bűncselekmény lenne az INA dolgozói, a horvát ipar és az energiastabilitás szempontjából is, ha bezárnák az INA finomítóit.

Vrdoljak szerint a kormány még nem kapta meg a Mol stratégiai tervét az INA-ról, és ezt nevezte a legnagyobb gondnak. Így azt sem tudja, hogy tervezik-e az INA horvát finomítóinak a bezárását. "A kormány várja a terveket, már a következő tárgyalási forduló előtt is. Abban bízom, hogy bemutatják nekünk a stratégiai tervüket, hogy meg tudjuk vitatni", mondta a miniszter, aki egyúttal a horvát kormány tárgyalóküldöttségének vezetője is.

Az üzleti döntéseket - így a finomítók jövőjéről szólókat is - a vállalat testületei hozzák, és nem egyes részvényesek - áll az INA közleményében. Korábban a Jutarnji list c. napilap azt írta, hogy a Mol az INA sisaki finomítóját 2014-ben, a rijekait pedig 2018-ban zárná be.

Pár évvel ezelőtt a cég 5 milliárd kunát fektetett be a két finomítóba (1 kuna megközelítőleg 39.5 forintot ér). Az ilyen nagy befektetéseket - vagy akár a projektek kényszerű halasztását, megszüntetését - mindig egyhangúlag támogatták a cégen belüli testületek, olvasható a közleményben. Az INA kötelessége, hogy biztosítsa a cég fenntartható fejlődését, miközben értéket teremt a részvényesei számára. Ebből kifolyólag az a célja, hogy minden üzletágát elfogadható módon, a piaci körülményeknek és a gazdasági realitásoknak megfelelően fejlessze és igazgassa, és a vállalat vezetése is elkötelezett ez iránt.

Az illendőség szabályai

Vrdoljak korábban azt mondta, hogy a Mol megsértette az illendőség szabályait a horvát kormánnyal folytatott kommunikációban. A miniszter Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke kijelentésére reagált. Csányi a magyar Forbes magazinnak azt mondta, felajánlották az INA-részesedés visszavásárlását a zágrábi kormánynak. A Molnak alapvetően nem szándéka az értékesítés, elsősorban egy piaci alapon működő INA-ban érdekelt. Ha mégsincs más út, arra az esetre ajánlották fel a horvát államnak, hogy vásárolja vissza. Ha a horvátok nem akarják, vagy nem tudják megvásárolni, akkor azt harmadik félnek kívánja felajánlani a Mol – mondta Csányi.

"Mihelyt meglesz az ajánlatuk, azt valószínűleg közölni fogják velünk, és mi majd akkor tájékoztatjuk a horvát közvéleményt" - mondta Vrdoljak. "Amíg erre nem kerül sor, nem áll szándékomban a sajtón keresztül kommentálni az ügyet."