A Dunaferr 125 nevet írt fel az elbocsátandók listájára

Vágólapra másolva!
Rossz anyagi helyezre hivatkozva visszafogná a béreket a Dunaferr vezetése, viszont a korábbi 1500 és 400 fős elbocsátás helyett egyelőre csak 125 dolgozót neveztek meg, akiket elküldenek a gyárból.
Vágólapra másolva!

Négyszáz helyett egyelőre csak 125 nevet tartalmaz a Dunaferrtől elbocsátott dolgozók listája. A cégvezetés szerda délután küldte el azoknak a nevét, akiket elküldenek a gyártól, a szakszervezet úgy számol, hogy ők májusban lépnek majd ki a gyártól - mondta az Origónak Borbély Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár november elején azt mondta, a korábban bejelentett 1500 helyett csupán 400 dolgozót küld el a Dunaferr. Borbély azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a 400-as lista nem fix, efölött is lehetséges az elbocsátás a kormányzati szándék ellenére is. November 22-én az derült ki, hogy egy 158 fős lista készült, de akkor még nem választották ki, melyik dolgozók szerepelnek majd rajta. Ez a kiválasztás készült el szerdára, de csak 125 névvel, igaz, a lista a későbbiekben még bővülhet.

A Dunaferr nem csak az elbocsátottak névsoráról döntött, de kiküldött egy levelet a szakszervezet vezetőinek, amelyet a Dunaferrvasas.hu-n nyilvánosságra is hoztak. Ebben az áll, hogy a cégvezetés arra kéri a szakszervezeteket, hogy vegyék figyelembe a 2014-es üzleti év nehézségeit, és a "stratégiai beruházásokból fakadó anyagi terheket".

Erre hivatkozva arra kérik a szakszervezeteket, hogy tekintsenek el a 2014-es béremeléstől, ahogy fogalmaztak, a vállalatvezetés javaslata "nulla százalékos béremelés". A bértárgyalásokat jövő októberre halasztanák, a 2014-es szabadságos béreket az év második felében 6 egyenlő részben fizetnék, a jövő karácsonyi béreket pedig 2015 első felében szintén 6 egyenlő részben. A bérek visszafogása korántsem megszokott a cégnél, mivel eddig legalább mindig inflációarányosan nőttek, miközben a kollektív szerződés a törvényinél magasabb, 50 százalékos műszakpótlékot, és kéthavi plusz alapbért írt elő a dolgozóknak.

Az egyik dolgozó a Dunaferrvasas.hu-n a levélhez írt kommentjében azt írta, "már rég vége a válságnak. Miközben megyek a öltözőbe hogy átöltözzek melóba úgy kell kommandóznom állandóan a sok kamion közt amik viszik az acélt. Na ne mondd, hogy nehéz anyagi helyzetben van a vasmű."