Szétszedik és eladják az MKB-t

Vágólapra másolva!
Feldarabolja az MKB Bankot a tulajdonos BayernLB, nyilatkozta a német bank pénzügyi igazgatója. A lépéstől azt remélik, hogy így könnyebb lesz túladniuk a magyarországi eszközeiken. 
Vágólapra másolva!
  • A tulajdonos leválasztaná az MKB ingatlanprojekthitel-portfólióját egy külön társaságba a bank lakossági és vállalati üzletágairól (utóbbiak egy cégben maradnak).
  • Ezzel a bank egyes részeit áthelyezik egy úgynevezett "rossz bankba", hogy emészthetőbb legyen ezzel az MKB. A Bizottság felé történő vállalás értelmében a BayernLB-nek 2016 végéig mindenképp meg kéne válnia a magyar érdekeltségtől.
  • A bank úgy látja, hogy a magyar piacon továbbra is kedvezőtlen gazdasági környezettel szembesülhetnek, és bizonytalanságokat okoz például a devizahitelesek mentésének újabb köre, de az állandó teherként jelentkező bankadó is.

Amikor tavasszal Csányi Sándor arról beszélt, hogy az OTP akár nagyobb magyar bankokat is megvásárolna, a befektetők a lehetséges célpontok között a már régóta eladó MKB-t sejtették. Később ezt cáfoló értesülések jelentek meg a médiában, de ha egészben nem is, sokan gondolhatják azt, hogy bizonyos részeit tekintve továbbra is érdekes lehet az MKB az elsőszámú hazai nagybanknak. Az OTP biztosan megvizsgálja majd a lehetőséget, és ahogy ilyen esetben, most is az eladási ár szintjén múlhat egy tranzakció létrejötte.

Korábbi cikkünkben tévesen állítottuk, hogy a vállalati és lakossági üzletágak szétválasztását tervezné az MKB. Részletek itt.