Rohamra számítanak az ügyvédek

Vágólapra másolva!
A türelmi idő ellenére rohamra számítanak az ügyvédek a vállalkozások kötelező törzstőkeemelése miatt - áll az Ügyvédbróker.hu most közzétett jelentésében. 
Vágólapra másolva!

A portál adatai szerint a céges változtatásokkal kapcsolatos (cégalapításra, -módosításra, vagy -megszűntetésre irányuló) ügyvédi megkeresések száma normál esetben 5 százalék körül van, ez azonban az év vége és év eleje környékén több mint a háromszorosára is megemelkedhet.

Hasonló "csúcsra járató" hatása van az egyes kötelezően előírt változtatásoknak. Az idei cégbírósági bejelentési és módosítási kötelezettség hatására például a határidő előtti utolsó pillanatban a normálisnak csaknem nyolcszorosára, 37 százalékra emelkedett.

A szakértők az elkövetkező hónapokban egy újabb hullámra számítanak. Mint ismert, az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően ismét 3 millió forint lesz a kötelező legalacsonyabb jegyzett tőke kft-k esetében.

"A módosítás miatt a cégjogi ügyek kapcsán jogi képviselőt keresők számának jelentős növekedését várjuk," mondta Gera János, az Ügyvédbróker ügyvezetője.

Meglévő cégek esetében ugyan a törvény 2 éves türelmi időt tesz lehetővé a tőke megemelésére, hiszen enélkül a változást igen intenzív mértékű cégalapítási időszak előzné meg. Amennyiben azonban bármely más adat változása miatt a társasági szerződés módosítása szükségessé válik, egyúttal kötelező a jegyzett tőke emelése is.

A 2 éves türelmi időt amúgy sem várhatja ki minden cég. Ennek az az oka, hogy a jelenleg érvényben lévő tőke megfelelési szabály szerint amennyiben egy kft. saját tőkéje nem éri el a törvényben meghatározott minimális mértéket, akkor gondoskodni kell a helyzet rendezéséről.

A tőkeemelés a jogi eljárástól függetlenül is sok vállalkozás számára okozhat nehézséget, hiszen a cégek zömének a tőkeemeléshez nincs meg a megfelelő fedezete. A rendelkezés miatt feltehetőleg többen döntenek majd a cégük beszüntetése mellett, hiszen a tulajdonosok nem szeretnék, vagy nem tudják vállalni a többletterhet és a nagyobb kockázatot.