Remek munkaerőpiaci adat Amerikából!

Vágólapra másolva!
A várt 120 ezer fő helyett 204 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban októberben. A hírre nagyot gyengült az arany, míg a dollár erősödni kezdett.
Vágólapra másolva!

Remek munkaerőpiaci adat látott napvilágot az Egyesült Államokból, mely szerint 204 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma (NFP) októberben. Ez jelentősen meghaladja az elemzők által várt 120 ezer fős értéket. További pozitívum, hogy a szeptemberi 148 ezer fős bővülésről árulkodó értéket 163 ezer főre módosították.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra emelkedett októberben a szeptemberi 7,2 százalékról, ami viszont nem okozott meglepetést, mivel a szakértők is erre számítottak.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az októberi kormányzati leállás miatt a legtöbb szakértő arra számított, hogy a korábbi hónapokhoz képest jóval kisebb mértékben fog nőni a foglalkoztatottság az amerikai, mezőgazdaságon kívüli szektorokban. Mint ismert, október elején 16 napig szünetelt az amerikai közszféra a politikai huzavona következtében, ami miatt azt várta a piac, hogy a munkaerő-felvétel is akadozhatott. Ehhez képest a 204 ezer fős érték óriási meglepetésnek számított, melynél nagyobb mértékű bővülés a foglalkoztatottságban csak tavaly decemberben volt megfigyelhető.

Megütötték az aranyat

A bejelentésekre nagy gyengülésbe kezdett az arany, és az 1295 dolláros szint alá bukott az árfolyama. A dollár viszont nagy erősödésbe kezdett, és már az 1,337-es szintnél található az euróval szembeni árfolyama.

Az aranyárfolyam esésének és a dollár erősödésének oka, hogy a remek NFP adat után megnőtt az esélye, hogy a Fed az eszközvásárlási programjának csökkentése mellett dönt, ami nem kedvez a nemesfémnek.

Arany napon belüli árfolyama

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

EURUSD árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]