Patai: Négy bank bajban van

Vágólapra másolva!
A kormány gazdaságpolitikája miatt a speciális bankadó nélkül is veszteségesek lennének a magyar bankok – mondta Patai Mihály, a UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség elnöke a Magyar Lízingszövetség által rendezett konferencián csütörtökön Herceghalmon.
Vágólapra másolva!

A lakossági hitelezésről szólva Patai Mihály azt emelte ki, hogy a havi hitelkihelyezés mindössze 12 százaléka a 2007. évinek. "Jelenleg négy bank van bajban, ezek közül kettőnek a működése nem javítható" – tette hozzá, konkrét cégnevek említése nélkül. Csütörtökön jelent meg egyébként a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb stabilitási jelentése, amely szintén foglalkozik a bankok romló jövedelmezőségével. Itt az olvasható, hogy az elmúlt 15 évben a 6 legnagyobb külföldi hátterű bank közül 4 összességében veszteséget termelt a tulajdonosainak.

Más MNB-s statisztikákból tudható, hogy tavaly a legnagyobb vesztesége sorrendben a CIB-nek, az MKB-nak, a Raiffeisennek, majd a már azóta Sberbankká átnevezett Volksbanknak volt. A Napi.hu helyszíni tudósítása szerint viszont Patai előadásának diáin a CIB, az MKB és a Raiffeisen mellett az Erste szerepelt a legrosszabb helyzetű bankok között.

Patai Mihály megjegyezte azonban azt is, hogy a magyar bankok tőkeellátottsága – egyébként – megfelelő, az uniós 10 százalék körüli átlaggal szemben 16 százalék fölötti, mivel a tulajdonosaik feltőkésítették őket.

A vállalati hitelezésről szólva elmondta, hogy a hitelek 7-8 éve csökkennek. Patai szerint a nagy termelő társaságok 20 százalékban vesznek igénybe magyar banktól forinthitelt, a többi euróhitel, amelyet külföldi vagy magyar banktól vesznek fel. "Ezért nincs jelentősége annak a vitának, hogy mikor lépünk be az eurózónába, ha már bent vagyunk" - tette hozzá.

Patai kiemelte a likviditásimport csökkenését: a magyar bankok a német, osztrák és olasz megtakarításokból hiteleztek, de ez a kihelyezések visszaesésével szinte megszűnt. A hitelezés drasztikus visszaesése miatt a bankok nem járulhatnak hozzá a gazdasági növekedéshez, mivel a "megtérülésük szétesett".

A kormány átrendezi a bankok státusát: a régiek terheit növeli, míg az újak kisebb teherrel indulnak – állapította meg tényként az elnök, de a jelenséget nem minősítette.

Kérdésre válaszolva Patai Mihály úgy vélte, nem lett volna helyes, ha a lízingcégek is kapnak az MNB gazdaságélénkítő hiteléből. A 2,5 százalékos kamatmarzs ugyanis kevés ebben a szektorban, továbbá az alacsony kamatú hitel kiszorította volna a normál hiteldíjú lízingfinanszírozást.