Október volt a cégek fekete hónapja

Vágólapra másolva!
Már elkezdett csökkenni a megszűnő cégek havi száma, amikor októberben hirtelen rekordmagasságba ugrott. Az Opten szerint a cégbíróság aktivizálta magát.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben csökkenésnek indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig kétszer volt több mint 3000, októberben azonban 4131 cég jutott erre a sorsra. Ez abszolút rekordot is jelent – soha ennyi cég még nem szűnt meg egy hónap alatt, mint októberben.

Bár az elmúlt hónapokban csökkenésnek indultak a cégmegszűnések, várható volt, hogy a trend nem lesz tartós. „Korábban is látszott, hogy egyre több cég szűnik meg felszámolás eredményeként, a régebben indult felszámolási eljárások rekordmennyiségben zárulnak le napjainkban” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Október végéig 27 882 cég szűnt meg, hatszázzal több mint 2012-ben összesen. Az októberi adatok azt mutatják, hogy nemcsak gazdasági, de technikai okok is állhatnak az események mögött. „Szinte minden eljárás és az új alapítások száma is megugrott októberben, ezért azt valószínűsítjük, hogy a cégbíróságok aktivitása is növekedett, számos területen most faragják le az ügyhátralékot” – mondja az Opten igazgatója. Októberben csaknem 3500 új vállalkozás bejegyzését tették közzé a cégbíróságok, ez számottevően meghaladja az elmúlt hónapok 2500 körüli értékeit.