Megállt az OTP-portfolió romlása

Vágólapra másolva!
A válság kezdete óta először az idén a harmadik negyedévben állt meg az OTP Bankcsoportban a portfólió romlása, fejtette ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes ma a bank sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Csökkent a kilencven napon túl késedelemben lévő hitelek aránya az előző negyedévihez képest: 20,8 százalékról 20,6 százalékra. A vezérigazgató-helyettes a kiemelte, hogy az MNB növekedési hitelprogramja révén lendületet kapott a vállalati hitelezés, az OTP-csoport a program eddigi első ütemében 91 milliárd forint keretösszegű hitelszerződést kötött. Ennek tudható be, hogy a bankcsoport magyarországi vállalati hitelállománya 5 százalékkal nőtt, miközben a hitelintézeti szektor csak 2 százalékkal növelte vállalati hitelállományát, fűzte hozzá.

Bencsik László rámutatott: főleg egyedi tételek hatására volt a bankcsoport konszolidált eredménye csupán 10,9 milliárd forint az idei harmadik negyedévben. Kiugró példa erre az ukrán leánybank esetében elkönyvelt 37,2 milliárd forintnyi piaci érték és könyv szerinti érték közti különbség-leírás, ez a bankcsoport nyereségét 30,8 milliárd forinttal húzta le. Elmondta, hogy az ukrajnai OTP-vel elégedettek ugyan, de az ukrán gazdasággal és az ország egészével kapcsolatban aggodalmak mutatkoznak, emiatt esélyesebb a negatív szcenárió az országban, ez áll a goodwill-leírás hátterében. Egyben kiemelte: az OTP-csoport portfóliója javult a harmadik negyedévben, a konszolidált céltartalékkal való fedezettség történelmi csúcsra, 80,6 százalékra növekedett a bankcsoportban.

A nem teljesítő hitelállomány csökkenése részleges oka, hogy az OTP nem teljesítő hiteleket nyereséggel értékesített a harmadik negyedév során. Bencsik László ismertette: az OTP Bank lakossági betétállománya a hazai piacon a harmadik negyedév során árfolyamszűrten 4 százalékkal csökkent, mivel az alapkamat-csökkentések hatására a kisbefektetők egyre inkább más megtakarítási formákat részesítenek előnyben. Az OTP részesedése a hazai lakossági megtakarításokban az idén a harmadik negyedév végén 28 százalékot ért el, hasonlóan az idei előző negyedévekhez, azaz a bank stabil hányaddal rendelkezik a magyarországi megtakarításokból.

Kérdésre válaszolva Bencsik László elmondta: a társasági adón kívül 2013-ban mintegy 360-370 milliárd forint különböző plusz adóterhet fizet be a büdzsébe a hazai bankszféra, tavaly ez mintegy 140-150 milliárd forintot tett ki. Ezen extra terheknek egy korábbi megállapodás szerint az idén meg kellett volna feleződniük, ehhez képest több mint duplájára emelkedett az összegük. Megjegyezte: ha valaki további terheket akar róni a bankszektorra, az jó, ha megfontolja ezeket a számokat, annál is inkább, mert tavaly mintegy 200 milliárd forint vesztesége volt a szektornak. A plusz terhek 2014-ben sem csökkennek, a tranzakciós adóval kapcsolatban mintegy 170 milliárd forintot várnak a büdzsébe, és az ingyenes készpénzfelvétel is súlyos terhet jelent majd a bankok jövedelmezőségét tekintve, emelte ki Bencsik László.