Matolcsyék tízmillió forintra büntettek egy takarékot

Vágólapra másolva!
Az Alsónémedi Takarékszövetkezetnek a pénzforgalmi rendszerével van baj.
Vágólapra másolva!

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt tízmillió forintra bírságolta az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB azt állapította meg, hogy az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet több rendelkezését, így a nem teljesíthető fizetési megbízások visszautasítására, a fedezetlen fizetési megbízások sorba állítására, a fizetési megbízások teljesítési határidejére, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és – utóbbival összefüggésben – a munkanap legkorábbi zárási időpontjára vonatkozó passzusokat.

A jegybank határozatában kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy maradéktalanul tegyen eleget az MNB rendeletben foglaltaknak, a továbbiakban pénzforgalmi tevékenységét jogszerűen végezze, és a jogszabálysértésekről tájékoztassa ügyfeleit. Ennek érdekében legkésőbb 2013. december 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, és ezek teljesítését megfelelő dokumentumokkal is igazolnia kell.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 10 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a takarékszövetkezetet, mivel a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták. Egyes szabályszegések nagy számú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat sértettek.